• Početna>
  • Vesti>

Na konkursu “Vitlejemska pećina”, Aleksandru Kasaloviću pripalo još jedno priznanje za pesničko stvaralaštvo

Mladi pesnik iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Kasalović, koji je osvojio već nekoliko nagrada za pesničko stvaralaštvo na međunarodnim takmičenjima, nedavno je dobio diplomu za kreativan pesnički rad na Božićnom konkursu “Vitlejemska pećina” u Raški. Diplomu mu je dodelila Srpska Pravoslavna crkvena opština Nikoljačka. Učestvovao je veliki broj mladih umetnika a Aleksandar je bio jedan od četvoro najboljih u Srbiji.

Aleksandar Kasalović uspešno svira violinu u muzičkoj školi, a voli i pevanje. Najveći uzor u pisanju mu je pesnik Branko Radičević. Inspiraciju nalazi u školi, drugovima, drugaricama, porodici….. Kaže da sebe vidi kao budućeg pravnika. Ali, i da se nalazi na životnoj prekretnici.

“U meni se bore dve želje. Jedna je, da nastavim školovanje van Kosova i Metohije, putujem i bolje upoznam svet. Druga, da ostanem u gradu gde sam rođen, koji mi je pružio obrazovanje i sve najlepše što imam. Želim da se svojim radom i obrazovanjem odužim mojoj Mitrovici, da je predstavljam na najbolji način, da gradim prijateljstva sa svim ljudima koji žive na ovim prostorima, kao i da mnoge rane zalečimo kako bi stvarali lepšu budućnost – kaže Aleksandar.

“Član sam hora „Branislav Nušić“ koji vodi naš proslavljeni dirigent gospodin Petar Rakić. Pevanje mi donosi duhovno bogatstvo i uz hor usvajam prave vrednosti. Posebno sam bio ponosan kada sam sa horom pevao našem blagopočivšem patrijarhu srpskom gospodinu Irineju u našoj najvećoj svetinji Pećkoj patrijaršiji”.


„Ljubav nije samo reč“ nagrađena je na IV Međunarodnom festivalu „Mašta i snovi“ u Sremskoj Mitrovici i štampana je u Zborniku pesama. Štampana je u Vukovoj „Danici“, kao i u dečjem časopisu „Neven“. Pesma „Dedino ognjište“, nagrađena je na pesničkom konkursu Srpsko-bugarskog prijateljstva i objavljena je u knjizi “Pesnički konkurs 2020.godine”. Na književnom konkursu „Banatsko pero“ njegova pesma je nagrađena i štampana u zborniku odabranih radova „Rađanje tišine“.

To je sve deo pesničkog blaga mladog Aleksandra Kasalovića ali skromno govori i o nagradama koje je osvojio za svoje pesničko stvaralaštvo.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto (Srpska Ekonomija)

Comments

Pročitaj još