• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sramna serija napada na objekte SPC nedvosmisleno potvrđuje ugroženost srpske verske baštine na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana, nastavila sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

“Juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak” stoji u saopštenju.

Prethodno su, dodaje se, polomljena sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku, dodaje se.

Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

Alarmantan je podatak da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani” stoji u saopštenju.

O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC, navodi se.

“Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još