• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Rusija će nastaviti da podržava interese Beograda, kada se radi o Kosovu

Beograd, 10. februara 2022.- Povodom obelezavanja Dana diplomate Rusije, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harcenko ucestvovao je zajedno sa drugim predstavnicima Ambasade Rusije u Srbiji, u ceremoniji odavanja poste i polaganja venaca na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga, ruskog izaslanika u Beogradu poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata. Nakon ceremonije ambasador je dao izjavu za medije. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija oduvek podržavala interese Beograda, kada se radi o situaciji na Kosovu i Metohiji i naglasio da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

On je nakon polaganja venaca na grob poslednjeg ruskog izaslanika u Beogradu pred izbijanje Prvog svetskog rata, Nikolaja Hartviga, a povodom obeležavanja ruskog Dana diplomatije, istakao da Rusija ima isti stav i kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini.

“Radićemo zajedno kako bismo sprečili planove decentralizacije i oduzimanja punomoćja od srpskog naroda u BiH, jer je to važno pitanje, kako za Srbiju i Repubilku Srpsku, tako i za stabilnost na celom Balkanu i Evropi” kazao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je svim srpskim zvaničnicima koji su uputili njegovoj zemlji čestitke povodom praznika.

“Čestitke povodom Dana diplomatije koje svake godine dobijamo od predstavnika Srbije govore o tome da je naša diplomatija u Srbiji izuzetno poštovana, uvažavana i cenjena i predstavlja primer najbolje međunarodne delatnosti” kazao je Bocan-Harčenko.

On je nalgasio da spoljnu politiku njegove zemlje određuje predsednik Rusije Vladimir Putin i da ona nailazi na veliku podršku i razumevanje od strane Srbije.

Istakao je da se međunarodna politika Rusije ogleda u zalaganjima i garanciji za globalnu bezbednost, ali i u težnjama sprečavanja širenja NATO-a, koje se, kako je rekao, podudaraju sa statusom neutralnosti Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još