• Početna>
  • Vesti>

UNDP i EU obustavili rad na lokaciji, pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije kuće Džafera Deve

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija, u zajedničkom saopštenju za javnost navode da su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana.

U saopštenju se kaže da je UNDP zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji, kao i da su u kontaktu sa svim uključenim stranama, te da ponovo procenjuju njihovu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica.

“Namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici. UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve.

UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama. Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacij”, stoji u saopštenju.

Projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili su radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu. Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština, i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povećanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto: Wikipedia

Comments

Pročitaj još