• Početna>
  • Vesti>

Predstava “SumLjivo lice” premijerno u Gračanici i Zubinom Potoku, 9. i 10.februara

Predstava “Sumnjivo lice” u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini, rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće premijerno izvedena u sredu, 9. februara, od 20.00 časova u Domu kulture “Gračanica”. Prva repriza zakazana je za naredni dan od 19.00 u Zubinom Potoku.

“’Sumnjivo lice’, Branislava Nušića, spada u klasike domaće drame i doživelo je ogroman broj izvođenja do sada. Tema ovog komada su ljudi na vlasti koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama, koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve”, podsetili su, govoreći o komadu, reditelj Milan Nešković i dramaturškinja Maja Todorović.

Njihovo “čitanje” Nušićevog klasika donosi neke novine.

“Pre svega, odlučili smo se da naziv komada blago modifikujemo u „SumLjivo lice“, s obzirom da junaci konstantno pogrešno izgovaraju tu reč, naravno bez svesti da je govore neispravno, kao i mnoge druge reči. Nušić ih je već sve postavio jasno kao korumpirane podlace koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve. Samo što u ovoj predstavi to više nisu činovnici iz Obrenovićeve vlasti, ovo su naši savremenici – još podliji, suroviji i opakiji. I dalje im se smejemo, ali taj smeh na kraju ostavlja i dozu gorčine kad shvatimo da se ništa nije promenilo za sto i više godina. Možda smo toga svesni, možda ne, ali nije zgoreg da se toga povremeno prisetimo. Možda se u narednih sto godina nešto promeni, a možda samo neko treba da ugasi svetlo”, zaključili su Nešković i Todorovićeva.

Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimografkinja Biljana Grgur.

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Milena Jakšić, Tamara Tomanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Branko Babović, Nikola Đorđević, Zoran Mijatović, Ivica Jevtić, Branko Janićijević i Uroš Antonijević. Ulogu Branislava Nušića tumači dugogodišnji saradnik Narodnog pozorišta Priština i gost iz Niša Aleksandar Mihailović.

Izvor: Radio Mitrovica sever (saopštenje)

foto Narodno pozorište u Prištini

Comments

Pročitaj još