• Početna>
  • Vesti>

Saslušanje Duška Arsića, zbog imovine koja mu je uzurpirana, odloženo za 18.februar

Pred Osnovnim sudom u Prištini za juče je bilo predviđeno da u svojstvu oštećenog lica bude, zbog imovine koja mu je uzurpirana na osnovu falsifikovanog punomoćja i ugovora overenih pred Osnovnim sudom u Prištini, ogranak u Gračanici, saslušan Duško Arsić. Međutim, zbog bolesti jednog od okrivljenih, saslušanje je odloženo za 18. februar.

U slučaju Duška Arsića pred Osnovnim sudom u Prištini vode se dva postupka, krivični i parnični. Na današnjem ročištu u krivičnom postupku u kome je Duško oštećena strana, on je trebalo da bude saslušan, zbog četiri hektara imovine koja mu je uzurpirana u selu Matičane.

“U katastru nepokretnosti njegova imovina, dakle predmetna parcela koja je predmet tužbe pred Osnovnim sudom u Prištini i predmet ovog krivičnog postupka, se vodi na ime Bedri Priština. On u ovom predmetu nije ni okrivljeni, niti tuženi, on je navodno kupio imovinu od drugog okrivljenog u ovom predmetu”, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

Ona je dodala da u postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Prištini ima troje okrivljenih, međutim jedno lice se nije pojavilo na današnjem saslušanju zbog kovida.

“Na narednom ročištu, koje je zakazano za 18. februar, trebalo bi da bude saslušan i Duško u svojstvu oštećene strane, kada bi trebalo da da svoj iskaz i saopšti na koji način mu je oduzeta imovina, te kako je došlo do falsifikovanja punomoćja”, kazala je ona.

Pored krivičnog postupka, Arsić je Osnovnom sudu u Prištini podneo 20. septembra tužbu za utvrđivanje ništavosti ugovora o kupoprodaji neopokrenosti koji je sklopljen na osnovu falsifikovanog punomoćja.

Međutim, sam Arsić je uhapšen 8. decembra prošle godine na prelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. u selu Butovac na Kosovu, pa je protiv njega pokrenut istražni postupak.

“Mi sumnjamo da je ovaj slučaj i slučaj koji je pokrenut pred Osnovnim sudom u Prištini u parničnom postupku povodom poništenja ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koji se tiče imovine koja je u vlasništvu Duška Arsića i njegovog strica Tomislava, da postoji uzorčno-posledična veza, što se vidi iz činjenice da smo mi tužbu sudu poslali 20. septembra, a 23. septembra se policiji u Prištini javlja lice koje tvrdi da je oštećeno u sukobu 1999. godine i navodi kao okrivljenog Duška Arsića”, rekla je Filipovićeva.

Advokatica je napomenula da je u postupku koji se vodi za navodni ratni zločin saslušano pet svedoka, te da nijedan od njih Arsića nije optužio, niti naveo da ga je video u uniformi ili da je izvršio bilo koje krivično delo.

“Sasvim suprotno, to su svedoci tužilaštva koji su kredibilni i moraju da imaju saznanja o tome. Oni su izjavili da ga nikada nisu videli sa oružjem, niti u uniformi vojske, policije ili paramilitaraca kako se to navodi u zahtevu za određivanje pritvora”, rekla je Filipovićeva i dodala da se očekuje saslušanje još tri svedoka pred Specijalnim tužiocem u Prištini.

Zvaničan broj osoba koje se na Kosovu terete za ratne zločine još uvek nije poznat. Međutim, prema rečima Filipovićeve, postoji stotinak prijava za osobe koje se terete za ratni zločin na području Prištine i uglavnom su to lica srpske nacionalnosti.

“Taj podatak saznali smo iz kosovske policije, ali to nije zvanični podatak i mi o tome nemamo nijedan zvanični izveštaj. Ne znamo ko je zvanično optužen, bilo ko može pokušati da dođe na Kosovo i da bude zaustavljen na nekom prelazu i uhapšen za ratni zločin”, kazala je ona.

Na pitanje da li očekuje da Duško Arsić uskoro bude pušten na slobodu, advokatica Filipović kaže:

“Očekujemo da pritvor bude ukinut, nakon što budu saslušana još tri svedoka koja su preostala. Nema osnova da je on počinio delo koje mu se stavlja na teret”, zaključila je ona.

Naredno ročište u krivičnom postupku pred Osnovnim sudom u Prištini zakazano je za 18. februar u 10 časova. Datum saslušanja svedoka u slučaju optužbe Duška Arsića za ratni zločin još uvek nije poznat.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još