• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kuća Džafera Deve može biti samo Muzej sećanja na žrtve zločina

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković povodom vesti da UNDP namerava da uloži novac u obnovu kuće Džafera Deve, izjavio je, da je Srbija dosledno protiv pokušaja revizije istorije i veličanja osvedočenog saradnika nacističke ideologije.

“Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu. Kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor može biti samo Muzej sećanja na žrtve zločina SS divizije “Skenderbeg” i drugih albanskih fašističkih formacija na Kosovu i Metohiji”, objavio je na svom Tviter nalogu Petković.

Misija UNDP-a na KiM počela je restauratorske radove u na kući Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, predstavljajući je “jednim od najistaknutijih mesta nasleđa”. U ovoj akciji ništa ne bi bilo sporno da Džafer Deva nije bio nacistički kolaboracionista a obnovu njegove kuće, osim UNDP-a, podržali su i Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Kancelarija Evropske unije u Prištini.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije (EU) “Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije” koji doprinosi stabilnosti i miru.

U objavi UNDP-a navodi se da su kuću u starom centru grada izgradili 1930. godine austrijski arhitekti i radnici.

Predstavlja zapadnoevropsku modernističku arhitekturu i karakterišu je dekorativni elementi eksterijera. Kao takva, jedna je od prvih kuća ovog stila u Mitrovici – i na Kosovu.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još