• Početna>
  • Vesti>

Sjedinjene Države obezbeđuju dodatnih 3 miliona američkih dolara za odgovor na pandemiju na Kosovu

Sredinom januara su Sjedinjene Američke Države preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatnih 3 miliona američkih dolara vredne hitne pomoći Kosovu oko COVID-19., saopštio je USAID.

Finansijska pomoć od 3 miliona američkih dolara je dodata aktivnosti Odgovor na pandemiju, koja se sprovodi preko UNICEF-a i nadovezuje se na prethodnih 5,1 miliona američkih dolara pomoći za COVID-19 koje je USAID obavezao za Kosovo tokom pandemije.

“Ova pomoć će podupreti jačanje zaštite ugrožene dece koja su pogođena pandemijom i obezbediti kontinuitet u pružanju osnovnih socijalnih usluga. Pomoć će takođe poboljšati terenske usluge u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite kako bi se promovisala vakcinacija i digitalizovala baza podataka za upravljanje slučajevima COVID-19 u cilju pospešivanja brze razmene informacija među zdravstvenim institucijama.

Sjedinjene Države su posvećene partnerstvu sa Kosovom u cilju okončanja pandemije COVID-19 i posebno su fokusirane na smanjenje njenog uticaja na marginalizovane poulacije. Borba protiv globalne pandemije zahteva posvećenost svakog od nas – zato učinite svoj deo posla, operite ruke, nosite masku i vakcinišite se,“ rekla je Zejna Salahi, direktorka USAID-ove misije na Kosovu.

“Sjedinjene Države ostaju najveći bilateralni donator kosovskog zdravstvenog sistema u cilju jačanja njegovog odgovora na COVID 19. Nedavno je USAID, u ime Vlade SAD, potpomogao isporuku 538.200 doza Pfizer vaccine”, stoji u saopštenju.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još