Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći

Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.

Džavrić kaže da je svakodnevni život meštana Brestovika vrlo težak, da ljudi nemaju nikakvu perspektivu i žive od socijalnih primanja. Dodaje da radno sposobni i imaju određene mogućnosti za zaposlenje, ali da se i njima ne pružaju neke posebne prilike, tako da se većina Brestovičana bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Draškova žena Drita, već deset godina ima zdravstvenih problema, jer su joj nakon drugog porođaja otkazala oba bubrega, zbog čega mora na dijalizu tri puta nedeljno.

„Nakon izvršenih analiza i pregleda, ona je smatrala da operacija nije izvršena kako treba, i nakon ultra zvuka smo zaista utvrdili da ginekološka intervencija nije izvršena pravilno. Nakon toga smo imali intervenciju u Peći, gde je sve urađeno kako treba i ona se porodila prirodnim putem. Nakon toga bubrezi su kompletno otkazali, tako da ona sada ide na dijalizu tri puta nedeljno“ rekao je Džavrić.

Džavrići su treće dete dobili pod dijalizom. Iako je trudnoća protekla dobro, na samom porođaju Aleksandar je ostao bez kiseonika, zbog čega se razvio autizam.

„Po analizi magnetne rezonance koju smo radili u Beogradu, rečeno nam je da je dete rođeno sa nedostatkom kiseonika. Njegov najveći problem je što je oštećen deo mozga. On sada ide u školu ali ne ide sa svojom generacijom, već ide u vrtić gde idu mlađa deca. Neće da priča sa njima, ali mu prija društvo dece. Raduje se i prepozna, kada mu kažem da idemo u školu“ navodi Džavrić.

Draškova supruga Drita, koja više od deset godina živi sa njim u braku još uvek nema ni kosovska ni srpska dokumenta.

„Trebalo bi uskoro da završimo dokumenta, ali postoji neki zastoj tu. Ona treba da se osigura preko mene, pošto sam ja na birou rada, i onda je ona na moje osiguranje. Tu postoji neki zastoj, nešto što je zakočilo a šta je i kako je, videćemo. U sudu u Peći su pogrešili neke brojeve, pa sam ja to proveravao, da li je to istina, pa ćemo da vidimo da rešimo pitanje zdravstvene knjižice. Videćemo, ako postoji neka opcija za transplantaciju, nešto da se pomogne, ako ne, onda ne znam šta da radimo“ kazao je Džavrić.

Zbog svakodnevne potrebne brige za ženu i dete Draško nije u mogućnosti da bude radno aktivan. Zbog pozivinog uticaja kozijih proizvoda na zdravlje ukućana, on su svom skromnom domaćinstvu drži koze.

„Pa imamo koze ovde, a ranije smo držali svinje. Ne može se toga puno. Žena kada dođe sa dijalize, mora da odmara tog dana. Ranije je i ona mogla, ali to traje već deset godina, i sada je već dosta teže. Oko mlađeg sina isto treba dosta pažnje, jer ne smeš da ga pustiš samog ni na trenutak, jer može da se povredi. Aktivan sam bukvalo ceo dan i noć. Noću se budi i ima problema sa spavanjem. Imamo i problem sa hranom, jer je na dosta toga alergičan i moramo da budno da pazimo na njegovu ishranu“ navodi Džavrić.

Kriterijumi za dobijanje socijalne pomoći su veoma teški, kazala je za Radio Goraždevac i Radio Mitrovica sever Hadžere Turjaka iz Centra za socijalni rad u Peći, i dodala da je ponekad veoma teško izabrati porodice, kojima je pomoć potrebna.

“Što se tiče srpske zajednice tu imamo 13 porodica koje koriste ovu pomoć. Socijalnu pomoć dobijaju siromašne porodice. Cilj socijalne pomoći je da se pomogne ljudima koji nisu u radnom odnosu i nemaju uslove za normalan život” objašnjava Hadžere Turjaka.

Na evidenciji Filijale Kosovska Mitrovica Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je nadležna za područje Pećkog okruga, koja funkcioniše po srpskom sistemu, nalazi se 405 lica od kojih je 221 žena, koja imaju prebivalište na teritoriji Pećkog okruga.

Prvi povratnici vratili su se u ovo selo septembra 2004. godine. Trenutno ovde živi dvadeset porodica, koje uglavnom žive od socijalne pomoći, stočarstva i poljoprivrede.

Izvor, foto : Radio Goraždevac i Radio Mitrovica sever


Comments

Pročitaj još