Nove antikovid mere na Kosovu, stupaju na snagu sutra

Očekuje se da kosovska vlada danas odobri nove mere protiv kovida. Očekuje se da predlozi kosovskog ministarstva zdravlja stupe na snagu sutra. Ove mere podrazumevaju ograničenje kretanja od 22.00 do 05.00, dok će ugostiteljske aktivnosti biti dozvoljene do 21.00, javlja Kljan Kosova. 

Ovo je za KosovaPress izjavio portparol kosovskog ministarstva zdravlja Faik Hoti, koji je rekao da ove mere protiv COVID-19 imaju za cilj da uspore širenje omikron varijante i spreče eventualnu prenatrpanost zdravstvenih ustanova. 

„Jučerašnje rasprave i predlozi na Odboru za procenu i koordinaciju protiv COVID-19 ministarstvo zdravlja je već pretočilo u predloge koji se danas dostavljaju vladi i očekuje se da će tokom dana biti donete nove mere koje bi od narednog dana trebalo da stupe na snagu. Svakako, vlada će obavestiti javnost čim ih odobri, ali je važno da se postigne dogovor o nekim merama koje imaju za primarni cilj usporavanje širenja omikron varijante, koja je dominantna varijanta kod nas, i sprečavanje preopterećenja i teških oblika  bolesti i smrti od kovida“, rekao je on.

Hoti je za KosovaPress naveo da bi građani koji ulaze na Kosovo trebalo da imaju sve tri doze antikovid vakcine, ili dve doze vakcine i negativan PCR test. 

On je rekao da će se zalagati za strožiju primenu i nadzor ovih mera, posebno u tržnim centrima.

„Biće ograničenja u kretanju, znate da je ranije bilo vremena kada nije bilo kretanja od 24:00 do 05:00 ujutru, dok sada ograničenja počinju od 22:00 što automatski znači da će ugostiteljski sektor da radi jedan sat manje, a što znači da sa aktivnostima moraju da završe u 21:00. Biće i drugih mera, a bez isključivanja bilo kog sektora posebno. […] Očekujemo da će neke mere uticati na tržne centre gde bi građani ili kupci koji ih posećuju trebalo da se vakcinišu, dok oni koji odbijaju vakcinaciju treba da imaju medicinski dokaz zašto ne mogu da se vakcinišu. Smatrali smo da su glavni faktori koji utiču na porast slučajeva omikrona ovi objekti ili superdistributivne delatnosti, a tržni centri su neki od njih“, naglasio je on.

Pošto su neke škole već nastavile sa učenjem na daljinu zbog broja pozitivnih slučajeva, Hoti je rekao da će obrazovni sistem nastaviti da funkcioniše po scenarijima koji su ranije bili predviđeni.

„Što se tiče sektora obrazovanja, postoji vodič za privremene mere u vezi sa COVID-19 koje se sprovode u oblasti obrazovanja i odluka da li će škola nastaviti sa fizičkim prisustvom učenika ili po bilo kom od scenarija koji postoje… U funkciji će biti tri opcije koje su do sada sprovođene“, rekao je Hoti.

Izvor: Radio Kontakt plus / Kljan Kosova / Kosovapres

Foto: AFP

Comments

Pročitaj još