• Početna>
  • Vesti>

Petković: Pušteni koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su privedeni na Merdaru

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da su kordinator RIK-a i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Trojica vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje refenduma i koordnator Republičke izborne Komsije Marko Janković privedeni su sinoć na prelazu Meredare.

Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije, rekao je Petar Petković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema Petkovićevim rečima, njima u oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni i da su na putu za Beograd.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da je da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Podsetio je da kosovska skupština danas treba da donese Dekalaraciju o zabrani sprovođenja refrenduma. Od kad je Aljbin Kurti premijer privremenih instiucija u Prištini na KiM su se dogodila 133 međunacionalna incidenta. 

Naglasio je da je zaplenjeni refrendumski matrijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.  

Petković kaže da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodaje da je to isto poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze. 

“Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima”, ističe Petar Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM, poručeno je da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

“Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu”, dodaje Petković.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još