• Početna>
  • Vesti>

Blinken u pismu Kurtiju: Vratiti zamah dijalogu, rešiti energetiku na severu Kosova, unaprediti pitanje nestalih

“Ohrabrujem vas na postizanje dogovora o energetici na severu Kosova i unapređenju zajedničkih ciljeva po pitanju nestalih osoba” – jedna je u nizu poruka američkog državnog sekretara, Anotnija Blinkena, u pismu kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju. 

“U interesu je Kosova da se ova pitanja reše zarad daljeg napretka ka sveobuhvatnoj normalizaciji. Podrška sudskim odlukama posebno onih koje se odnose na manjine, imalo bi sličan pozitivan efekat i u skladu je sa prioritetima Vaše vlade za jačanje vladavine zakona” – stoji takođe u ovom pismu. 

Blinken je takođe ponudio podršku dijalogu Beograda i Prištine. 

“Nerazrešena priroda odnosa Kosovo-Srbija ostaje glavna prepreka punom članstvu i integraciji Kosova u evropske i evro-atlantske institucije, cilj koji Sjedinjene Države dele sa vama. Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u tom smislu blisko koordinišemo sa našim evropskim partnerima”, naveo je.

“Sjedinjene Države očekuju Vaše lično vođstvo u vraćanju zamaha procesu dijaloga pridržavanjem prethodnih obaveza Vaše zemlje; negovanje transparentnosti; izbegavanje stavova ili retorike koji mogu da povećaju tenzije i uključivanje u pregovore sa potrebnim fokusom, kreativnošću i hitnošću” – dodao je američki državni sekretar. 

Blinken je takođe pozvao Kurtija da u vezi sa svim navedenim pitanjima blisko sarađuje sa novim američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijem i američkim predstavnikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

“Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa Vama i Vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari zajedničke ciljeve”, zaključio je. 

Sa druge strane, kosovski premijer je na svom Tviter nalogu naveo da pozdravlja Blinkenovo pismo i njegovu podršku “prioritetima o poslovima i pravosuđu”:

“Kosovo je zahvalno za posvećenost Sjedinjenih Američkih Država u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, putem pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje. Radujem se zajedničkom radu”.

Izvor Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još