• Početna>
  • Vesti>

Ambasade zemalja Kvinte i Kancelarija EU na Kosovu: Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima da ostvare pravo glasa na referendumu

Ambasade zemalja članica Kvinte na Kosovu i Kancelarija Evropske unije u Prištini pozdravile su danas u zajedničkom saopštenju održavanje nacionalnog referenduma o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara, ocenivši ga kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji.

“Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima”navedeno je u saopštenju.

U tekstu se dalje “sa žaljenjem konstatujem” konstatuje da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom.

“Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom” stoji u tekstu.

Ambasade zemalja Kvinte i EU su pozvale vlade u Beogradu i Prištini da spreče podizanje tenzija i da se okrenu evropskoj perspektivi.

“Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost” navedeno je na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još