• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Opstruisaću sud za zločine boraca OVK jer deli Miloševićevu pravdu

Vođa veterana OVK Nasim Haradinaj, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je, na suđenju u Hagu, da će “do kraja života” opstruisati sud za zločine boraca OVK zato što veruje da taj sud deli “Miloševićevu pravdu”.

Svedočeći u svoju odbranu, Haradinaj se, dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, ogradio da će sud opstruisati „na legalan način“ i da neće upotrebljavati „ucenu i nasilje“.

Haradinaj je ponovio jučerašnju tvrdnju da je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, „jednonacionalan“, „selektivan“ i „arbitraran“, zato što „kriminalizuje samo OVK i Albance“, a ne i Srbe koji su počinili zločine.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za “krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Tužilac Metju Holing je dokazivao da je Haradinaj, objavljujući dokumente, bio svestan da su u njima imena zaštićenih svedoka koji će biti zastrašeni.

Optuženi je to negirao, tvrdeći da u dokumentima nije video, niti ikada obelodanio imena svedoka i da nije imao nameru da ih zastraši.

Pri toj tvrdnji, on je ostao i pošto mu je tužilac prikazao snimke izjava u kojima je Haradinaj, posle obelodanjivanja dokumenata, upozorio da svedoci “moraju znati da svi znaju njihova imena zato što su njihove izjave tu (u dokumentima)”.

Na ponovljenu tvrdnju tužioca da je to bila poruka svedocima da se zna ko su, Haradinaj je izbegavao da odgovori, govoreći da je haško tužilaštvo “krivo za skandal”, jer je “bilo dužno da zaštiti svedoke”.

“Vi ste znali da će objavljivanje dokumenata sa imenima svedoka nasmrt uplašiti te svedoke”, sugerisao je tužilac Holing, pošto je prikazao tu izjavu Haradinaja medijima.

“Ja sam preneo šta drugi kažu, pravnici i civilno društvo, to nije bilo moje lično mišljenje. Mi nismo pomenuli ime nijednog svedoka”, odgovorio je Haradinaj.

On je kazao i da “ne veruje da je bilo zastrašivanja svedoka”, jer “nema potrebe da se svedok zastrašuje i uznemirava”.

Dok je zastupnik optužbe dokazivao da je Haradinaj znao da objavljivanjem poverljivih dokumenata krši propise, optuženi je tvrdio da je to bila njegova “dužnost”, ponavljajući da je “u interesu javnosti” na Kosovu bilo da sazna da sud u Hagu sarađuje sa vlastima Srbije.

“Vi smatrate da je ovaj sud preuzeo sprovođenje pravde od Miloševićevog aparata”, pitao je tužilac Holing.

“Sa koordinatorom koga imate (u Srbiji), vašim metodima i podacima koje vam je dostavio Milošević – da. Tako vas vidim”, odgovorio je Haradinaj, uz opasku da će sud opstruisati dok god radi na “Miloševićevim principima”.

“Koordinatora” saradnje vlasti Srbije sa sudom za zločine OVK, čije ime mu je sud zabranio da pominje, Haradinaj je juče opisao kao oficira vojne službe bezbednosti koga je (predsednik Srbije Slobodan) Milošević 1998-1999. navodno zadužio da u medijima “opravdava ubistva” Albanaca, a koji je i sam “učestvovao u masakrima”.

Optuženi je rekao i da je bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević “osuđivao ljude na smrt za vreme Miloševića”.

Haradinaj nastavlja da odgovara na pitanja tužioca.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Izvor: Beta / Radio Kontakt plus

Foto: Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još