Najveći broj novozaraženih od početka epidemije – 13.693, preminula 22 pacijenta

Tokom protekla 24 sata u Srbiji su zvanično registrovana 13.693 slučaja zaraze koronavirusom, najviše od početka epidemije u Srbiji. Testirana su 37.402 uzorka. Od posledica infekcije preminule su 22 osobe.

Omikron soj koronavirusa ne posustaje. Situacija u kovid sistemu je mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima.

U poslednje tri nedelje povećan je broj pregleda u kovid ambulantama za oko 60 odsto. U ponedeljak je u beogradskim kovid ambulantama obavljeno 8.000 pregleda, a u toku noći oko 700.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja doktor Mirsad Đerlek rekao je za RTS da omikron soj koronavirusa ne treba potceniti, ali da je ipak slabiji i da je mnogo manji procenat hospitalizovanih pacijenata nego kada je delta soj u pitanju.

Doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac kaže da je omikron pet puta zarazniji i da je dve trećine onih koji dođu na prvi pregled pozitivno.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge ističe da se očekuje da će više od polovine populacije Evrope biti zaraženo omikron sojem koronavirusa u narednih šest do osam nedelja.

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je patrijarh Porfirije pozitivan na koronavirus i da ima veoma blage simptome virusne infekcije.

Izvor: RTS

Comments