• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Regionu nije potrebno da bude talac geopolitičkih sukoba

Odluka Komande za specijalne operacije SAD da otvori istureni štab u Albaniji nije direktno uperena protiv Srbije, ali nije dobro što se takvom odlukom region stavlja u funkciju geopolitičkog sučeljavanja velikih sila, u ovom slučaju SAD i Rusije, smatra predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO otvaranjem tog štaba u Albaniji žele da dovrše formiranje vojne infrastrukture na Balkanu koju, kako kaže, smatraju svojom zonom operacija i koji stavljaju u funkciju geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom.

“SAD i NATO gde god da izvode vojne aktivnosti uvek idu sa kvalifikacijom da će to doprineti stabilnosti, međutim, kada posmatrate region, njemu nije potrebno da bude talac geopolitičkih sukoba velikih sila, a najmanje je nama potrebno da NATO vojno jača zemlju koja neskriveno ima pretenzije da otme deo naše teritorije i da je prisajedini svojoj teritoriji”, rekao je Drecun za T a n j u g.

Ponavlja da takva odluka direktno ne pogađa Srbiju, ali ukazuje da gde god se postavljaju dodatne vojne infrastrukture i dovlačenje dodatnih snaga to ne može da oprinese stabilizaciji.

Dodaje da to ne može doprineti stabilizaciji naročito imajući u vidu koliko su, na globalnom planu, zaoštreni odnosi između SAD i Rusije.

Drecun kaže da su još prošle godine, tokom vojne vežbe “Defender 2021”, razmatrane varijante za prihvat snaga duž istočne obale Jadranskog mora, kapaciteti i mogućnosti za dalje raspoređivanje tih snaga prema istoku, odnosno prema Crnom moru i zapadnim granicama Rusije.

“Ovde je sada reč o formiranju baze za specijalne operacije, ali nemojte da zaboravite da će se formirati i vaduhoplovna baza NATO na teritoriji Albanije, gde će za početak biti smešteno 16 aviona, jedna avio eskadrila NATO-a, da se uspostavi mostobran Jadransko more – Crno more”, rekao je Drecun.

Prošle godine su, dodaje, ispitivane varijante koja bi za to luka bila najpogodnija, a na osnovu onoga što se sada vidi, kaže Drecun, to će biti Drač.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još