Spurnić: Omikron za sada nema, ali može imati težu kliničku sliku

Ovih dana se povećava broj pacijenata obolelih od koronavirusa. Sada su dominantna dva soja virusa smatraju lekari ,” delta” i “omikron” ali i kombinovani soj “flurona” (delovanje dva virusa istovremeno – sezonski grip i kovid).

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici Aleksandera Spurnić kaže za RTS, da se čini da je sada omikron soj dominantan ali i da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.

“Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih”, kaže doktorka.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem doktorka Spurnić kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike.

“Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu a sada imaju infekciju omikronom koja ima simtome nalik prehladi”, kaže doktorka Spurnić.

Najčešći simtomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavbolja ređe praćena temperaturom.

“Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika ali brojevi rastu svuda u svetu”, rekla je doktorka Spurnić.

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici ponavlja da je najvažnije za sve da se vakcinišu i da se odgovorno ponašamamo, a to znači da nosimo maske i držimo distancu.

Izvor Radio Mitrovica sever, RTS

foto Novosti.rs

Comments