• Početna>
  • Vesti>

Tucindan – na dajte ništa iz kuće, ne tucite decu, usolite pečenicu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić.

Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, 7, 8. i 9. januara, ali se kao praznični dani računaju i današnji Tucindan i sutrašnji Badnji dan.

Na Tucindan se priprema meso za božićnu pečenicu. Prema narodnom verovanju, od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće.

U gradovima se meso kupuje, a u selima se prase ili jagnje za pečenicu odredi znatno ranije i hrani posebnom hranom. Uz to, negde se pripremaju ćurka, guska ili pile.

Od Tucindana počinje i spremanje kuće za Božić. Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će na Badnje veče prosuti po slami rasutoj u kući, a deca će ih pokupiti pijučući.

Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.

Napši stari su verovali da na današnji dan ne valja udariti dete, jer će cele godine “pucati po zdravlju”.

S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

Ovo je i dan svetog Nauma Ohridskog Čudotvorca, učenika i nastavljača dela Ćirila i Metodija, koji se za života proslavio isceliteljskim moćima.

Jedan je od utemeljivača medicine na našem tlu i osnivač Manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru.  

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija, kodex.me

Comments

Pročitaj još