• Početna>
  • Vesti>

Drecun za RTS: Zabrana rudarenja bitkoina Prištini može da bude povod za upad na sever KiM

Ušli smo u period stalne opasnosti od mogućih novih, jednostranih akcija Prištine uz upotrebu specijalnih jedinica. Sada su zabranili rudarenje bitkoina, što može da im bude povod za upad jedinica na sever KiM da pretražuju teren, izjavio je za RTS Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Milovan Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da uoči Božića Srbi na KiM strahuju od mogućih jednostranih akcija Prištine uz upotrebu specijalnih jedinica i nasilja, da su obespravljeni i pretvoreni u građane drugog reda, kao i da nemaju siguran život.

“Strahuju jer Priština ne pokazuje nameru da situaciju menja na bolje, da stvori uslove za povratak proteranih, što ne želi da se posveti dijalogu sa Beogradom, što ne želi da realizuje ono što je dogovoreno, posebno Zajednicu srpskih opština, kao i zbog mnogih razloga. Srbi opravdano strahuju za svoj opstanak i budućnost na KiM”, kaže Drecun.

Iako nema indikatora koji ukazuju da se priprema veća konkretna akcija specijalnih jedinica, dodaje, ne može se ni u kom slučaju isključiti mogućnost eskalacije, jer su stvoreni preduslovi, kako kaže, za tako nešto.

“Videte da su uveli vanredno stanje na planu energetike, da su stalne restrikcije struje. Albanci to podržavaju, jer Kurti stalno ide sa pričom da je sever KiM kriv zbog tih nestašica struje i Srbija, kao i sa pričom o naplati struje vezano za područje severa, što njemu podiže rejting kod Albanaca”, izjavio je Drecun.

Ističe da smo ušli u period stalne opasnosti od mogućih novih, jednostranih akcije Prištine, uz upotrebu specijalnih jedinica.

“Zabranili su tzv. rudarenje bitkoina. Već dugo govorimo da je u dva sela velika potrošnja struje, Vinarce i Suvi Do, u kojima Albanci tajno troše struju zbog tog rudarenja bitkoina. Sada su zabranili to, što može da im bude povod da upadnu sa specijalnim jedinicima i da pretražuju teren, da vide ko to se dalje bavi rudarenjem i koristi velike količine struje”, upozorava Drecun.

Ističe da KFOR jedino može da spreči upad specijalnih jedinica. “Dobro je što je komandant KFOR-a mađarski general, što su u pripravnosti pripadnici mađarskog kontigenta KFOR-a u narednih šest meseci. Mislim da će oni imati dovoljno razumevanja”, kaže gost Jutarnjeg programa.

Drecun navodi da Srbe na KiM dotiče i dijalog Beograda i Priština, zato što su pitanja koja se nalaze na dnevnom redu vezana za njihov svakodnevni život.

“Pitanje imovine je na dnevnom redu dijaloga. To je veoma bitno za opstanak srpskog naroda i za povratak proteranih. Sloboda kretanja je sastavni deo toga, kao i pitanja da li ćete imati redovno struju, takođe, obezbeđena radna mesta, da li ćete moći da decu školujete normalno…”, ističe Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju zaključuje da “privremene institucije na KiM ohrabruju ekstremiste i obeshrabruju srpski narod da ostane na KiM”, kao i da Priština minira dijalog.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još