Zaharova: UN da odgovori, Priština pokušava da istisne UNMIK

Rusija očekuje da će rukovodstvo Ujedinjenih nacija na odgovarajući način reagovati na akcije Prištine protiv predstavnika misije UN na Kosovu i Metohiji, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.

Zaharova je ocenila, da proglašavanje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata, predstavlja nastavak provokacija Prištine kako bi se, kako je navela, zaoštrili međuetnički odnosi u regionu, diskreditovale UN i konstruktivna uloga Rusije na Balkanu.

Ona je osudila svaki pokušaj da se ograniči delatnost ili istisne misija UN sa KiM, “preduzimanjem agresivnih koraka koji mogu biti u suprotnosti sa duhom i slovom rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244”.

“Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u područjima pokrajine gde žive Srbi”, ocenila je Zaharova.

Ona je pozvala UNMIK i KFOR da osiguraju bezbednost ruskih i drugih članova misije UN, u okviru svojih nadležnosti pod rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

“Očekujemo da će samovolja Prištine naići na odgovarajući kategoričan odgovor rukovodstva UN”, navela je Zaharova.

Ministarka spoljnih poslova u Prištini Donika Gervala Švarc saopštila je 31. decembra da je, na zahtev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, donela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost Kosova.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Rojters

Comments