• Početna>
  • Vesti>

Zaharova: UN da odgovori, Priština pokušava da istisne UNMIK

Spokeswoman of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova gestures as she attends a news briefing in Moscow, Russia, October 6, 2015. Russia strongly rebuffed U.S. criticism of its air strikes in Syria on Tuesday, reminding Washington how it had supported the United States in the aftermath of the 9/11 attacks on New York in 2001. REUTERS/Maxim Shemetov - RTS38RB

Rusija očekuje da će rukovodstvo Ujedinjenih nacija na odgovarajući način reagovati na akcije Prištine protiv predstavnika misije UN na Kosovu i Metohiji, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.

Zaharova je ocenila, da proglašavanje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata, predstavlja nastavak provokacija Prištine kako bi se, kako je navela, zaoštrili međuetnički odnosi u regionu, diskreditovale UN i konstruktivna uloga Rusije na Balkanu.

Ona je osudila svaki pokušaj da se ograniči delatnost ili istisne misija UN sa KiM, “preduzimanjem agresivnih koraka koji mogu biti u suprotnosti sa duhom i slovom rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244”.

“Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u područjima pokrajine gde žive Srbi”, ocenila je Zaharova.

Ona je pozvala UNMIK i KFOR da osiguraju bezbednost ruskih i drugih članova misije UN, u okviru svojih nadležnosti pod rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

“Očekujemo da će samovolja Prištine naići na odgovarajući kategoričan odgovor rukovodstva UN”, navela je Zaharova.

Ministarka spoljnih poslova u Prištini Donika Gervala Švarc saopštila je 31. decembra da je, na zahtev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, donela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost Kosova.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još