• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: NATO će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu

Foto RTS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući i rad misije Kfora na Kosovu i kancelarija u Sarajevu i Beogradu.

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da je Zapadni Balkan prešao dug put od sukoba 1990-ih, ali da je nedavno mogao da se vidi porast tenzija, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka.

Upitan da li NATO ima mehanizme za sprečavanje dodatnih tenzija, osim kroz KFOR i saradnju sa Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini, Stoltenberg kaže da je NATO jedini transatlantski forum za konsultacije i odluke o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbednost. 

“Budućnost regiona vidimo u evroatlantskoj saradnji i integraciji za one koji to žele. Odlučni smo da pomognemo zemljama regiona da sprovedu reforme za dobrobit njihovih građana. To nije lak put. Zahteva stvarnu posvećenost i stvarni napredak u reformama i pomirenju, ali je moguć, što su pokazale Crna Gora i Severna Makedonija. Zato pozivam sve lidere u regionu da pokažu svoju posvećenost reformama i pomirenju. Ovo je ključno za konsolidaciju stabilnosti širom regiona”, rekao je Stoltenberg koji u septembru završava drugi mandat na mestu generalnog sekretara Alijanse.

Stoltenberg je dodao i da ima redovan dijalog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim liderima u regionu. 

“Ove godine obilježeno je 15 godina od kada je Srbija potpisnica NATO Partnerstva za mir. U potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Srbija kao suverena nacija ima pravo da bira svoj put. Isto tako, posvećeni smo izgradnji snažnog partnerstva sa Srbijom. Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima i partnerstvo sa NATO-om može doneti stvarne koristi Srbiji i njenim građanima, ali i širem region”, rekao je on.

Dodaje da NATO sa Srbijom radi na reformi njenih bezbednosnih snaga i institucija, tako što obučava srpske oficire za učešće u međunarodnim mirovnim vežbama. 

“Srbija je takođe radila sa NATO-om na obuci iračkih vojnih lekara. Pre samo nekoliko godina, Srbija je bila domaćin najveće NATO vežbe za vanredne situacije, pomažući saveznicima u NATO-u, kao i Srbiji i drugim partnerima, da se bolje pripreme za suočavanje sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari. Tako da je naša saradnja donela stvarne koristi i radujem se našem nastavku partnerstva”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Pobjeda.me

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još