• Početna>
  • Vesti>

Božićni konvoj Solidarnosti za Kosovo: Humanitarna misija duga gotovo dve decenije

Tradicionalni Božićni konvoj za Srbe na Kosovu i Metohiji humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo organizovan je i ovog puta. Ovaj konvoj bio je, ipak, nešto drugačiji, osim Srbima na KiM, pomoć je dostavljena i onima u Raškoj oblasti. 

“Odlučili smo da ove godine, u inat brojnim preprekama, proširimo akciju i delimo pomoć na prostoru cele Eparhije raško-prizrenske” – naveo je na svom Fejsbuk nalogu direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i humanitarac Arno Gujon koji je i inicijator dugogodišnjeg Božićnog konvoja. 

Tako je ekipa francuskih volontera radila na raspodeli pomoći u Raškoj oblasti, dok je tim srpskih volontera delio pomoć u kosmetskim enklavama. 

Uz tradicionalne božićne paketiće, školske rančeve, pribor, ovog puta tokom sedam dana konvoja, dostavljeni su, uz namirnice i hemiju, i šporeti za drva.

“Puno mi je srce što sam opet u humanitarnoj misiji sa francuskim volonterima i mojim prijateljima iz Gračanice i Srbice. A ne mogu da vam opišem svoju sreću kada sam sa planinskih visova Raške oblasti ugledao prelepe krajolike Kosova i Metohije” – naveo je Gujon nakon posete domaćinstvima na obroncima Rogozne u Raškom okrugu.

“Zahvalnost bake Olge iz sela Dragočevo za pruženu pomoć izbrisala je sav umor od napora koji smo uložili probijajući se kroz blato do njene kuće” – preneo je francuski humanitarac još jedan od utisaka. 

Fotografije i video zapise tokom trajanja 17. konvoja delio je sve vreme sa javnošću na svom Fejsbuk nalogu, a tako je bilo i nakon što je konvoj završen. 

“Sedam dana konvoja, hiljade kilometara pređenog puta i jedan uspešno ostvaren cilj – pružena ruka solidarnosti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i u Raškoj oblasti. Dogodine opet u Srbiji, a do tada francuski volonteri poručuju >>joyeuses fêtes de Noël à tous nos amis serbes<< (srećni Božićni praznici svim našim srpskim prijateljima) <<” – naveo je na svom Fejsbuk nalogu humanitarac Arno Gujon, podelivši zajedničku fotografiju sa volonterima ispred raškog manastira Đurđevih Stupova kod Novog Pazara.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još