• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Mi smo spremni za postizanje sporazuma sa Beogradom

Foto: ABC

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da su spremni da ove godine postignu sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, tvrdeći da to “mnogo više zavisi od Srbije”.

Aljbin Kurti je u intervjuu za TV Kljan rekao da mnogo više zavisi od Beograda, nego od Prištine da li će doći do sporazuma.

“Mi smo spremni. Sporazumi koji ne podrazumevaju uzajamno priznavanje kao centar sadržaja, naravno, za nas nisu prihvatljivi, ali i nikome nisu od koristi”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, postizanje konačnog sporazuma koristilo bi obema stranama, jer bi ubrzalo proces integracije Beograda i Prištine u evropsku porodicu.

“Srbija želi da nastavi evropski put, ali to neće moći bez priznanja Kosova, a, s druge strane, Kosovo želi evropske i evroatlantske integracije i za to nam je potrebna potpuna normalizacija sa Srbijom”, rekao je Kurti.

On smatra da u Beogradu imaju dileme prema integraciji u EU.

“Srbija ima dileme jer ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, kupuje oružje od Rusije i deo je Evroazijske ekonomske unije. Gasprom ima 50 odsto Naftne industrije Srbije i 51 odsto gasnog skladišta u Banatskom dvoru u Vojvodini, pa imaju dileme, dok smo mi na čistom evropskom i zapadnoevropskom putu”, kaže Kurti.

Najavio je da će sledeće godine Priština podneti zahtev za status kandidata u EU.

Izvor: RTS

Foto: ABC News

Comments

Pročitaj još