• Početna>
  • Vesti>

Albanija od danas u Savetu bezbednosti UN, Džačka: Lobiraćemo za Kosovo

Albanija je od danas postala nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a ministarka spoljnih poslova te zemlje Olta Džačka najavila je da će Tirana iskoristiti ovaj trenutak da “unapredi pitanje Kosova”.

Ministarka spoljnih poslova Albanije poručila je da je “ovo dostignuće na koje svaki Albanac svuda u svetu treba da bude ponosan”.

“Počevši od naše braće i sestara na Kosovu, jer će Albanija nesumnjivo iskoristiti ovu priliku da unapredi stvar Kosova, proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama, jer je Kosovo bilo, jeste i biće sveta stvar za Albaniju”, izjavila je Džačka, a prenose mediji u Prištini.

Istakla je da će Albanija da radi za Albance, ali i za region, kako bi konsolidovala dostignuća poslednjih decenija i kako se ne bi klizilo ka destabilizaciji i tenzijama.

“Radićemo sa našim saveznicima i partnerima na zajedničkom unapređenju agende naših zajedničkih prioriteta, čime ćemo još više konsolidovati jake veze koje nas ujedinjuju”, rekla je Džačka.

Mediji dodaju da stolica za Albaniju u SB UN predstavlja veliki izazov, ali i odličnu priliku za tu zemlju i može se smatrati jednim od najvećih dostignuća albanske diplomatije.

Status nestalne članice Saveta bezbednosti UN Albanija je dobila prvi put, a mandat će joj trajati do 31. decembra 2023. godine.

Izvor: RTS

Foto: portalluca.me/

Comments

Pročitaj još