• Početna>
  • Vesti>

Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta

Tradicionalnim novogodišnjim koncertom za gitaru u klasi profesora Petra Rakića, završeno je polugodište za učenike Osnovne škole Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici. Legenda još za života grada na Ibru ne odustaje od svog pedagoškog entuzijazma i standarda u muzici, uprkos teškoćama.

U maloj i ušuškanoj učionici niže i srednje muzičke škole, bivši učenici, a sada roditelji, svake zime, a potom i na početku leta, iznova se okupe da pred svojim profesorom svi zajedno poslušaju svoju decu – novu generaciju Rakićevih učenika.

Ove godine šest dečaka, učenika od 2. do 5. razreda niže muzičke škole pokazali su šta su tokom prvog polugođa novog razreda naučili. To su bile standardne kompozicije za gitaru – od mazurki, preko španske igre, do valcera.

Rakić ne dozvoljava da javni nastupi dece izostanu, uprkos velikom udarcu koje je obrazovanje pretrpelo u trećoj godini pandemije koronavirusa. Ona je naročito pogodila muzičke škole, jer je rad na instrumentu i sa nastavnikom osnova muzičkog obrazovanja.

Mnogo meseci deca su časove u školama širom Balkana imala onlajn, a u tome se nisu najbolje snašli ni mnogi nastavnici, kao ni đaci. Muzička škola Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici, međutim, jedna je od retkih, čiji su se nastavnici ove i prošle godine, uspešno organizovali, udvostručili napore, te su podučavanje dece notama i majstorskim tajnama, uspevali da organizuju i na virtuelnim časovima.

Ipak, rad u učionici ništa ne može da zameni, decidan je Rakić. Čak i kada mali muzičari naprave grešku u svom mini javnom nastupu, za ovog nastavnika je živa nota odsvirana na licu mesta, nemerljivo važnija od slušanja muzike i prenošenja znanja na daljinu.

„Onlajn nastava za sviranje je katastrofa. Namerno sam zatražio da deca sviraju i stvarno su posle sve izgubljeno i nadoknadili“, kaže.

Koncertni program je ciljano pripremio u formi u kojoj će roditelji moći da se jasno uvere koliko je koji učenik uspeo da vežba u ovakvim okolnostima.

Za svoje đake – dva Dušana, Janka, Miloša i Borisa, pripremio je i prigodne poklone – čokolade i majice. Čokolade su bile lični nastavnikov dar, a namenske majice Perinim đacima obezbedio je i sponzor – lokalni butik „Saša“.

I dok su najmlađi poslušno i ozbiljno izvodili svoje kompozicije, roditelji i Rakić su se u pauzama nastupa šalili, a na kraju koncerta i samog nastavnika zamolili da i on zasvira.

Rakić je pored poznate starogradske pesme, „u pomoć“ pozvao i jednog od roditelja,  takođe poznatog muzičara.

„Imam dve gitare ovde. Hoćemo Stinga?“, pitanje je bilo za Miška Radovića.

Petar Rakić već decenijama duva vetar u jedra generacijama muzičara koji su stasavali u njegovoj klasi ili pod njegovom dirigentskom palicom.

Sada njihovi glasovi i tonovi krase muzičke hale širom Srbije i sveta, ili i oni sami podučavaju nove generacije dece.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još