• Početna>
  • Vesti>

Svoj džeparac za drugare koji se poklonima najviše raduju, učiteljice i đaci za primer svima

Četvrtaci Osnovne škole „Branko Radičević“, samoinicijativnom akcijom i idejom svojih učiteljica, prikupili su i uručili novogodišnje poklone drugarima mitrovičke Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“.

Dva velika paketa slatkiša i slaniša, deci sa poteškoćama u razvoju koja pohađaju ovu prosvetnu ustanovu, krajem prošle nedelje uručilo je 56 dece dva odeljenja iz škole Branko Radičević, zajedno sa svojim učiteljicama.

„Zajedno sa našom decom, danima smo prikupljali slatkiše i slaniše, ko je koliko mogao i napunili dva velika paketa za naše drugare iz ŠOSO ‘Kosovski božur’. Udružili smo se i zajedno uspeli da ih obradujemo“, kazala je za KoSSev učiteljica Milica Radovanović.

Prema njenim rečima, odlučile su da ove godine naprave izuzetak i da, novac koji bi roditelji davali za dekorisanje, izradu čestitki, ukrasa i drugih novogodišnjih radionica u sklopu nastavnog programa, preusmere i upute na drugu adresu, onu za koju su smatrale da je to najpotrebnije.

Tako su se sa svojim učenicima i poklonima uputile u prostorije ŠOSO „Kosovski božur“, gde je tog dana organizovana inkluzivna radionica.

„Deca su nas dočekala sjajno. Od zajedničke radionice, igre, zabave, posluženja, ali i puno zagrljaja, pažnje i ljubavi. Ovu decu je potrebno upoznati“, kaže Radovanović.

Zauzvrat, od dece iz škole Kosovski božur, mališani su dobili novogodišnje čestitke, koje su ručno pravili tokom zajedničke radionice.

Učiteljica Milena Kasalović, ujedno dodaje da osim što je bila namera da makar na trenutak obraduju drugu decu, humanim gestom imale su za cilj i da usade osećaj kod svojih đaka, da su deca sa posebnim potrebama deo društva i da ih ne treba drugačije gledati.

„Iz svega su i naučili, prvo da cene sebe, svoje zdravlje i roditelje, a potom i da ne prave razlike među ljudima na osnovu nacionalnosti, bolesti ili veroispovesti. Trudimo se da kod naše dece razvijemo tu svest“, kazala je Kasalović.

Kako bi sprovele zamišljeno, dobile su veliku podršku i pomoć direktorice OŠ „Branko Radičević“, Biljane Vukićević, koja je, kako kažu, spoznala značaj akcije i pomogla u celokupnoj organizaciji.

Direktorica ŠOSO „Kosovski božur“, Marta Popović, kazala je da bi ovaj gest mogao da bude jedan početak tradicije koju bi nazvali „Drug drugu, ruka ruci – zajedno smo isti“.

„U svemu ovome, posebnu draž i značaj ima empatija tipične dece prema svojim vršnjacima, a bitnu ulogu u tome imaju učiteljice koje su za primer svim ostalim prosvetnim radnicima, ali i pripadnicima našeg društva“, kazala je Popović za KoSSev.

A osim đaka iz škole Branko Radičević, u petak su na zajedničkoj radionici, učestvovale i studentkinje Filozofskog fakulteta, koje se sa mališanima ŠOSO „Kosovski božur“ već godinama druže u predprazničnim danima.

„Na kraju radionice svaki učenik i svaki student je uručio paketić svom drugu iz ŠOSO ‘Kosovski božur’, a oni njima uzvratili ručno izrađenim čestitkama, sa iskrenim željama“, navodi.

Popović je takođe navela da je jako bitno što su učiteljice škole Branko Radičević, na ovaj način odlučile da svoj osećaj humanosti usade mlađim generacijama.

„Iskoristila bih ovu priliku da im se još jednom, u svoje ime ali i u ime kolektiva škole, zahvalim i iskažem poštovanje“, kazala je Popović.

Izvor i foto: KoSSev


Comments

Pročitaj još