• Početna>
  • Vesti>

Poništena presuda Todosijeviću, naloženo ponovno suđenje

Vrhovni sud u Prištini vratio je na ponovno suđenje slučaj Ivana Todosijevića, koji je osuđen zbog izjave o Račku, javlja “Koha”.

Osnovni sud u Prištini osudio je Todosijevića na dve godine zatvora za, kako je navedeno, izazivanje nacionalne, rasne, verske ili nacionalne mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Vrhovni sud je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti osuđenog branioca I. T. i poništio presudu Osnovnog suda u Prištini i presudu Apelacionog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navodi se u saopštenju.

U izjavi za Tanjug, Nebojša Vlajić, branilac Todosijevića, kaže da još nije dobio tu odluku Vrhovnog suda i da je vest saznao iz albanske štampe.

“Verujem da je to istina, jer je to jedino rešenje koje je bilo moguće. Presuda je bila toliko manjkava i morala je biti ukinuta i iz formalnih i materijalnih rtazloga i nije mogla ostatina na snazi”, napomenuo je Vlajić.

Podsetio je da je tokom suđenja odbrana dokazivala da to za šta je Todosijević optužen, nije krivično delo i da spada u dozvoljenu slobodu govora.

Siguran je, kako kaže, da će to i sud sada uvideti.

Todosijeviću će se ponoviti suđenje povodom optužbi koje se tiču njegovog govora o Račku iz 2019. godine, povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja. On je tada, na ceremoniji održanoj u Zvečanu, rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju “bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.

Izvor: RTS, Tanjug, Koha

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još