• Početna>
  • Vesti>

Kosovska skupština danas o vanrednim merama u vezi sa snabdevanjem električnom energijom

Kosovska skupština održaće danas, u 11 sati, vanrednu sednicu na kojoj će biti razmotrena odluka vlade o vanrednim merama u vezi sa snabdevanjem električnom energijom.

Kosovska vlada donela je odluku 24. decembra o hitnim merama u snabdevanju električnom energijom i prosledila Skupštini na razmatranje i usvajanje u skladu sa Zakonom o energetici.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je ranije danas da ne postoji dobro rešenje za trenutnu energetsku krizu u kojoj se Kosovo nalazi. “Ili restrikcije energije, ili uvećanje cena energije“, rekao je Kurti.

Kurti je na Fejsbuku napisao da je Kosovo trebalo mnogo ranije da se bavi ovim pitanjem kako ne bi došlo u ovu situaciju. 

„Dva su unutrašnja faktora koja su nas dovela u ovu krizu. Nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i pristupačne cene, kako za domaćinstva, tako i za industriju. Drugo, korupcija vlade je postala navika, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i snabdevačke mreže za samo 26 miliona evra“, napisao je Kurti.

Kosovski premijer kaže da su „restrikcije gotovo uklonjene”.

„Ja i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli smo u redovnoj komunikaciji sa KEK-om, KOSTT-om i ZRrE-om. Uz povećanje likvidnosti i subvencionisanje uvoza, uspeli smo da stabilizujemo snabdevanje i restkricije su gotovo otklonjene”, napisao je Kurti, ponovo pozivajući građane da štede struju.

Izvor: Kosovapress, Gazeta express

foto RTS

Comments

Pročitaj još