• Početna>
  • Vesti>

“Jedinstvo” obeležilo 77 godina postojanja: Ostajemo verni istini, Kosovu i Metohiji i svom narodu

List „Jedinstvo“ obeležio je danas 77 godina, od kako je 25. decembra 1944. u Prištini, iz štampe izašao prvi broj ovog jedinog glasila na srpskom jeziku. Na svečanosti koja je tim povodom priređena u redakciji lista u Kosovskoj Mitrovici, nagrada za novinarsku hrabrost „Mirko Čupić“,za 2021. godinu, uručena je uredniku portala „Iskra“ i novinaru lista „Kurir“ Zoranu Šaponjiću.

Pozdravljajući okupljene kolege i prijatelje, odgovorna urednica lista „Jedinstvo“ Rada Komazec je istakla da je „Jedinstvo“ nezaobilazni istorijski dokument i jedan od najpouzdanijih stubova srpskog naroda i njegovog identiteta. Ona je podsetila na težak i kako je rekla“trnovit put“ koji je ovaj list prošao zajedno sa narodom na Kosovu i Metohiji.

„ Izlazilo je „Jedinstvo“ u nehumanim uslovima, pod bombama u Prištini, sve dok se nisu zaustavili rotacioni strojevi i dok naš list nije bio proteran iz matične zgrade, iz Doma štampe. Posebno smo ponosni na novinare, fotoreportere i grafičke radnike koji su i posle juna 1999. ostali u Prištini i izveštavali srpsku javnost o nemilim događajima i teroru nad srpskim narodom, kako u Prištini, tako i u svim delovima Kosova i Metohije“ podvukla je Komazec i istakla da su oni tada bili više od izveštača. Često su umeli da obavljaju i posao humanitaraca, te da narod u albanskom okruženju opskrbljuju lekovima i hranom.

Ipak, ističe Komazec, uprkos težini godina koje su za njima, nikada redakcija tog lista nije pala u iskušenje da istinu i objektivnost u izveštavanju, podredi senzacionalizmu. Imaju svoj sveti zadatak i tako mu i pristupaju već 77 godina.

„Čuvajući srpsku reč i ćirilično pismo „Jedinstvo“ će ostati verno istini, Kosovu i Metohiji  i svom narodu“ dodala je Komazec.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekaoje ovom prilikom da su u ovih 77 godina, mnogi nastajali i nestajali, počinjali i odustajali , samo je „Jedinstvo“ preteklo sve ono za šta se mislilo da neće preteći i za šta su svi mislili da ne može da preživi.

„U „Jedinstvo“ se slilo ne samo 77 godina štampe,  već na desetine listova koji su izlazili izmedju dva svetska rata, pa čak se u njega slio i ovih dana pominjani Carigradski glasnik. Slio se kao trenutak u kome mi imamo pravo na slobodu, na slobodu štampe, na slobodu profesije. „Jedinstvo“, to je trenutak u kome znamo da smo sačuvali jedan važan deo naše kulture, identiteta i nacionalnog života“ naglasio je Rakočević.

Nagrađeni novinar Zoran Šaponjić, kako to ističe žiri za dodelu nagrade, već 30 godina je na medijskoj sceni, „čuvajući obraz medijskoj profesiji“. Upravo zato, ove godine, njemu je uručena nagrada za novinarsku hrabrost, koja kako se to u obrazloženju ističe “nosi ime najhrabrijeg među nama – Mirka Čupića“.

Šaponjić je najpre čestitao 77. rođendan kolegama u „Jedinstvu“ i naglasio vrline koje je Mirko Čupić kroz novinarsku delatnost razvijao i branio.

„Ono u šta nisam siguran je koliko sam ja ovu nagradu zaslužio. Pre bih rekao da ste je zaslužili vi koji živite ovde, radite ovde i istrajavate ovde.  A ja vam samo mogu reći da stvarno, mnogo, neizmerno volim ovu zemlju“ rekao je Šaponjić.

Na svečanosti su ujedno pročitane i čestitke koje su “Jedinstvu” uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka kulture u Vladi Srbije Maja Gojković i ostali predstavnici političkog i kulturnog života Srbije.

Program su upotpunili članovi KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

List „Jedinstvo“ je jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu, koje od 1999. godine nakon proterivanja iz Prištine izlazi u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još