• Početna>
  • Vesti>

Izložba grafika prof Branimira Karanovića sutra u galeriji Fakulteta umetnosti

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici sutra 22.decembra, organizuje izložbu grafika prof Branimira Karanovića, emeritusa u foajeu fakulteta sa početkom u 19h

Branimir Karanović na svojim grafikama prastarih i modernih antropocenskih fosilizacija postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu. To su pitanja opstanka. Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske reke, kaže kritičar Aleksandar Palavestra.

Karanovićevi uporedni kvadrati nas odučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka. Današnje đubre i nekadašnji fosili nas s Karanovićevih grafika snažno opominju, likovno i moralno. Pitanje je samo da li ćemo shvatiti upozorenje i preispitati sopstvenu definiciju korova.

Branislav Karanović aktivno izlaže fotografije i grafike na domaćim i medjunarodnim izložbama četiri decenije. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još