• Početna>
  • Vesti>

„Beli božur“ Ljubiši Karadžiću, „Crni“ Goranu Rakiću

Novinari i članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu nakon glasanja odlučili su da ove godine priznanje “Beli božur” za najbolji odnos prema medijima dodele Ljubiši Karadžiću, direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, dok je plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema medijima i novinarima pripala ministru za zajednice i povratak i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću.

Novinari su svojim glasovima ocenili da je Ljubiša Karadžić tokom 2021. godine uvek bio na raspolaganju novinarima i medijima, za izjave i gostovanja u emisijama.

Dobitnik plakete „Crni božur“ Goran Rakić je prema mišljenju novinara tokom 2021. godine, odbijao saradnju sa većinom srpskih medija na Kosovu. Nije se odazivao na pozive novinara ili je u većini slučajeva odbijao da odgovara na brojna pitanja.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim poštom, a ove godine je bilo po sedam kandidata za “Beli božur” i “Crni božur”.

Kandidati za “Beli božur” – za najbolji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica,

Bekim Bljakaj, Fond za humanitarno pravo Kosova;

Dr Siniša Rašić, Dom zdravlja Gračanica;

Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“, Laplje Selo;

Prištinska Gimnazija sa sedištem u Lapljem Selu;

Dr Mirjana Dimitrijević, direktorka Doma zdravlja Gračanica;

Vladica Trajković, direktor Javnih službi u Opštini Gračanica.

Kandidati za “Crni božur” – za najlošiji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Vjosa Osmani, predsednica Kosova;

Goran Rakić, predsednik Srpske liste;

Nenad Đurić, direktor Kosovske policije za region sever;

Srpska lista;

Mirjana Stanojević, direktorka urbanizma i zaštite životne sredine u Opštini Gračanica;

Bratislav Lazić, dikretor KBC Priština sa sedištem u Gračanici;

Bratislav Trajković, komandir policijske stanice u Gračanici.

Priznanja će biti uručena u četvrtak 23. decembra u 12 sati u Domu kulture u Gračanici.

“Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur“ su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj ( 2019), advokat Dejan A.Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić (2020).

Dobitnici plakete „Crni božur“ su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine). Skupština Kosova (2019), direktor KBC Priština u Gračanici Bratislav Lazić (2020).

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još