Počeli radovi na obnovi crkve Svetog Nikole u Prizrenu

Obnova crkve Svetog Nikole (Rajkove crkve) u Prizrenu počela je danas uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija u saradnji sa misijom OEBS-a na Kosovu. Vest o početku obnove stigao je na praznik Svetog Nikole, a dan nakon toga krenulo je rasčišćavanje dvorišta, kako bi sledeće godine krenula obnova.

Paroh prizrenski jerej Jovan Radić rekao je da je na praznik Svetog Nikole stigla vest o početku obnove crkve Svetog Nikole.

„Na praznik Sv. Nikole dobili smo informaciju da će početi sa čišćenjem svetinje i da ćemo uskoro očistiti portu, samu crkvu i oko nje postaviti ogradu i  kapiju. To će biti prva faza obnove ako Bog da da sledeće godine počne i obnova same crkve. Prozvani smo da obnavljamo svetinje kako bismo ih sačuvali u ovome gradu i  podsetili na vekovno postojanje našeg naroda na ovim prostorima i prozvani smo da podižemo crkve kako bismo opstajali, jer ako nema ovih svetinja ovde, nema ni nas. Svako od nas ugrađuje deo sebe u ove svetinje da bi nam ti svetitelji kojima su ove svetinje posvećene bili naši zaštitnici pred Gospodom i da nas se sete kada se budemo susreli sa Gospodom jednoga dana“, rekao je paroh prizrenski otac Jovan Radić, koji je služio liturgiju na praznik Svetog Nikole u sabornoj crkvi.

Pre tačno godinu dana Odbor za obnovu svetinja Prizrena je saopštio da uz Božju pomoć, sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pokreće obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Podsećajući da je Rajkova crkva poslednja srpska crkva u samom Prizrenu koja nije obnovljena, Odbor je tada pozvao sve dobronamerne ljude koji žele i mogu, da pomognu akciju hitnog spasavanja ovog značajnog spomenika kulture.

 „Počeli smo uz blagoslov vladike Teodosija da prokupljamo novac i naišli smo na dobar odaziv svih ljudi u Srbiji i inostranstvu. Sakupili smo određenu svotu novca sa kojom bismo mogli da započnemo obnovu”, rekao je otac Jovan Radić.

Crkva Svetog Nikole u Prizrenu je srednjovekovna vlastelinska crkva, zadužbina Rajka Kirizmića. Sagrađena je u prvoj polovini 14. veka, u prizrenskom naselju Potok-mala. Rajkova Crkva pominje se u Svetoarhanđelskoj hrisovilji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima i svojoj grobnoj crkvi.

Sveti Nikola je jako poštovan u ovom delu Metohije o čemu svedoče mnogobrojne crkve posvećene ovom svetitelju u Prizrenu i Sredačkoj župi: Sv. Nikola, crkva u manastiru Sv. Arhanđela (u fazi obnove), Sv. Nikola Tutićeva, preko puta sabornog hrama u Prizrenu, zadužbina porodice Tutić iz 14. veka postradala u martovskom pogromu, obnovljena 2010, Dečanski metoh;  Sv. Nikola u Sredskoj, Drajčićima, Mušnikovu i Bogoševcu. Pretpostavlja se da je i na Višegradu postojala kapelica za vojnu posadu, posvećena Sv. Nikoli.

Na putu iz Prizrena ka manastiru Svetih arhangela u klisuri Prizrenske Bistrice nalazi se pećinska crkva isposnica Sv. Nikole, koja je takođe postradala 17. marta.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još