• Početna>
  • Vesti>

Petković zahvalio slovačkom ambasadoru na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovačke u Republici Srbiji, Fedorom Rosohom, sa kojim je razgovarao o političko – bezbednosnoj situaciji u pokrajini i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na početku razgovora, direktor Petar Petković zahvalio je slovačkom ambasadoru na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije. Petković je ovom prilikom istakao da Beograd intenzivno podržava rad specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegove napore da se kroz razgovore dođe do kompromisnih rešenja, što i jeste cilj dijaloga.

Govoreći o dijalogu, Petković je objasnio da Priština stalno generiše atmosferu nepoverenja, tako što je i tokom poslednje runde razgovora u Briselu nastavila da opstruira dijalog, kao i upornim odbijanjem da razgovara o otpočinjanju procesa formiranja Zajednice srpskih opština. Poslednja izjava Aljbina Kurtija, kojom je još jednom, javno odbio da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje ZSO, novi je udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i jasna potvrda destabilizaciji regiona, istakao je direktor Petković.

“Nedavne krizne situacije na severu pokrajine, povećan broj incidenata, odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, koji se, pored onih koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, odnose i na pravosuđe, energetiku i slobodu kretanja, stalni su izvor tenzija i izazivaju veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM”, naglasio je direktor Petar Petković.

U tom kontekstu Petković je podsetio da su mu, pre samo pet dana, vlasti Privremenih institucija u Prištini, šesti put od početka godine, zabranile da poseti Kosovo i Metohiju.

“Beograd će, uprkos svemu, ostati opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda, iako svakodnevni potezi Prištine prete da nepopravljivo ugroze dalje napore u normalizaciji odnosa u pokrajini”, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još