• Početna>
  • Vesti>

UNS-ove nagrade za životno delo dodeljene novinarima Anđelki Mali i Đorđu Jevtiću

Većinom glasova žirija, nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije, ove godine dodeljene su Đorđu Jevtiću sa Kosova i Metohije i Anđelki Mali iz Stare Pazove.

Anđelka Mali, urednici emisije „Kulturna dimenzija“ koja se 44 godine emituje na RTV Stara Pazova, po oceni žirija, dokazuje da nema velikih i malih medija, već da novinarska posvećenost, marljivost i čestitost i lokalnu televiziju može da stavi rame uz rame sa velikim kućama.

Đorđu Jevtiću dugogodišnjem novinaru i uredniku Tanjuga za Kosovo i Metohiju i autoru brojnih knjiga iz oblasti kulture i medija nagrada za životno delo dodeljena je za pola veka rada za brojne srpske i jugoslovenske medije, u kojima ne samo da je bio cenjen novinar i analitičar, već je zahvaljujući njemu i nacionalna novinska agencija Tanjug u kojoj je proveo radni vek, bila često pohvaljivana.

Nagradu za najbolji godišnji uređivački koncept Dimitrije Davidović dobila je redakcija portala 021 iz Novog Sada i odgovorni urednik Zoran Strika.

U obrazloženju predloga za nagradu, pored ostalog, navodi se da je analiza izveštavanja medija u Vojvodini tokom pandemije korona virusa pokazala da je najviše vesti objavljeno upravo na portalu 021.rs, a rad redakcije sumiran u nekoliko reči „izuzetno, odgovorno, profesionalno i pošteno“.

Zlatna povelja koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje za rad i doprinos novinarstvu i razvoju novinarske organizacije pripala je Ninoslavu Miljkoviću glavnom i odgovornom uredniku Radio Aleksinca i mesečnika Novosti juga.

Ninoslav Miljković decenijama dokazuje da mu novinarstvo nije samo profesija, nego i životna misija. Spada u malobrojne novinare kojima je jednako važno unapređivanje medija koji vodi, kao i jačanje esnafske organizacije kojoj pripada, istaknuto je u predlogu za nagradu.

Specijalnu nagradu Žika M. Jovanović za teorijske radove o novinarstvu i publicističko delo pripala je docentu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dr Marku Nedeljkoviću za doktorsku disertaciju Transformacija štampanih medija u Srbiji u digitalnom dobu.

Njegova zasluga je što je sproveo prvo istraživanje o transformaciji štampanih medija u digitalnom dobu i to na uzorku koji obuhvata pet redakcija dnevnih novina u zemlji: Politika, Večernje novosti, Blic, Danas i Kurir.

Članovi žirija koji su odlučivali o ovim nagradama su Vera Korponaić (predsednica), Živojin Rakočević, Dragan Stojanović, Zoran Maksimović i Dragutin Backo Gregorić.

Nagrada „Laza Kostić“ za vest i izveštaj dodeljena je Kseniji Pavkov za prilog „Vijetnamski radnici iz Linglonga“ N1 televizije. Po oceni žirija, autorka je uvela prvu televizijsku ekipu u stambeni deo gradilišta fabrike Linglong u kojem su radnici iz Vijetnama. U prilogu su građani videli uslove u kojima su živeli u Srbiji. Posle emitovanja, ova tema je postala vest u celoj zemlji i doprinela da se radnicima ponudi alternativni smeštaj, a pokrenuto je pitanje statusa stranih radnika u Srbiji.

Nagrada „ Laza Kostić“ u kategoriji reportaža dodeljena je Goranu Sivačkom za reportažu „U olupini Bigza“ objavljenoj na portalu 24sedam.rs. Utisak žirija je da se, uprkos velikog broja pristiglih predloga, izdvojila samo priča Gorana Sivačkog, koji je kombinacijom slike i reči zabeležio poslednje trenutke beogradske alternativne kulturne scene smeštene poslednjih 20 godina u prostorijama BIGZ-a.

Za nagradu „Laza Kostić“ u kategoriji karikatura i novinska satira pristigao je samo jedan predlog – portala Kosovo online, autora Vladislava Filipovića. Žiri je odlučio većinom glasova da nagradu dodeli, kao ohrabrenje i podsticaj karikaturi kao izrazu, ali i samom autoru, s obzirom na specifične medijske prilike na Kosovu i Metohiji.

Žiri je sa žaljanjem konstatovao da nisu pristigli predlozi koji ispunjavaju uslove konkursa za nagradu „Bogdan Tirnanić“.

Članovi žirija za nagrade „Laza Kostić“ i „Bogdan Tirnanić“ su Olivera Milošević (predsednik), Jovanka Stanojević, Branko Žujović, Stevan Kostić i Marko Đurica.

Žiri je ukazao na nedovoljan broj pristiglih predloga i da u dovoljnoj meri ne odslikavaju kvalitet onog što je u prethodnoj godini objavljeno. Oni su apelovali na kolege da prijavljuju svoje radove u svim kategorijama, kako bi se sačuvao integritet nagrada, kao i uspomene na ličnosti po kojima nose ime.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a u utorak, 21. decembra u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III). Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez “Aleksandar Tijanić“ novinarki Sandri Petrušić.

Izvor: UNS

Comments

Pročitaj još