• Početna>
  • Vesti>

Petković: Današnja zabrana pokazuje da Kurti gazi sve sporazume, da njemu apsolutno nije do normalizacije odnosa

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je danas da vlasti u Prištini ne samo da nisu dopustile direktoru Kancelarije Petru Petkoviću da uđe na područje Kosova i Metohije, već ih ovom prilikom, nisu čak ni obavestile o zabrani posete. Time je, kako ocenjuju u Kancelariji za KiM, ovoga puta Priština otišla korak dalje u kršenju sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, a koji ih obavezuje da podnosioca zahteva obaveste o odobrenju odnosno zabrani posete.

Ovoga puta, kako saopštavaju iz Kancelarije, Petković je informaciju o zabrani posete dobio na administrativnom prelazu Jarinje.

Petković je istakao poseta najavljena na vreme i u skladu sa svim sporazumima.

“Današnja zabrana samo pokazuje da Kurti gazi sve sporazume koji su postignuti u Briselu i da njemu apsolutno nije do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. A danas sam krenuo u stradalni manastir Devič u srcu Drenice, da prisustvujem hramovnoj slavi, a posle toga sam želeo da posetim našu Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Ali, kao i prošli put, Kurti mi je zabranio ulazak na prostor KiM. Ako glavnom pregovaraču u Briselu sa srpske strane zabranjuju ulaz na prostor Kosova i Metohije, jasno je onda kako se tek odnose i ponašaju prema Srbima koji žive na KiM i koji zbog takve antisrpske politike Aljbina Kurtija ispaštaju gotovo svakog dana” rekao je Petković ovim povodom.

On je podvukao da za razliku od Prištine, Beograd poštuje sporazume iz Brisela zbog čega je danas odobrio zahtev članici Kurtijevog kabineta da poseti Bujanovac i Preševo.

“Za razliku od Prištine koja meni zabranjuje ulazak na prostor naše južne pokrajine, Beograd se ponaša odgovorno i mi poštujemo sve sporazume. Tako smo i danas odobrili ulazak članu Kurtijevog kabineta u Preševo i Bujanovac, jer poštujemo i sporazum o slobodi kretanja i sporazum o zvaničnim posetama, što jasno pokazuje da mi želimo normalizaciju odnosa, mi želimo da gradimo mir, mi želimo bolje odnose, jer je to ključ za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, u Srbiji jer će ti bolji odnosi obezbediti mir našim ljudima na KiM” zaključio je Petković.

Ovo je šesti put od početka godine da je Petkoviću zabranjen ulaz na KiM.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još