• Početna>
  • Vesti>

Goraždevac: Mladi oživeli fudbal, ali ga mešanje politike ubija?

Nakon zajedničkog priloga Radio Goraždevca i Radija Kontakt Plus o mladim volonterima koji ponovo oživljavaju fudbal u Goraždevcu, javile su se brojne organizacije i pojedinci da podrže goraždevačku decu. Sve ovo bilo bi sjano da se ovih dana u začetak goraždevačkog fudbala, kako tvrde inicijatori ideje, nije umešala politika. Za KoSSev i Radio Goraždevac kažu da se osećaju diskrimisano, jer pojedinci uz načelnika Pećkog okruga žele da im preuzmu klub. I dok načelnik odbija da bilo šta prokomentariše, ostali negiraju optužbe iznete na njihov račun, te tvrde da samo žele da fudbal zaživi, a ne da bilo šta „otimaju“ i imaju neku korist.

U poslednjih mesec dana mladi fudbaleri u Goraždevcu dobijali su mnogobrojne ponude da posete druge sredine, igraju fudbal i druže se sa vršnjacima. Ujedno je stigao i poziv iz FS KiM da im uruče donaciju, kako bi nastavili da se bave onim što vole. Međutim, deo donacije u Kosovskoj Mitrovici preuzeo je načelnik pećkog upravnog okruga, Milo Stevanović, koji se o tome pohvalio na svom Fejsbuk profilu.

Začetnici ideje o goraždevačkom fudbalu, među kojima je i Vasilije Srbljak, sada kažu da se osećaju diskriminisano, te da ideju o formiranju fudbalskog kluba žele da im preotmu upravo načelnik pećkog okruga uz pojedince iz Goraždevca.

„Aleksandar Dašić je bio sa nama. On je vodio decu zajedno sa vašim kolegom u Gračanicu. Onda Nemanja Jovović. Hteli su da preuzmu klub i sa načelnikom Pećkog okruga su otišli u Kosovsku Mitrovicu kod predsednika saveza Kosova i Metohije, kod (Igora) Uljarevića i tamo su na naše ime preuzeli opremu i pozvali se na nas, iako do tada nisu bili u tome. Mi ne verujemo da im je Uljarević rekao da oni treba da preuzmu klub“, rekao je jedan od mladih volontera Vasilije Srbljak.

Aleksandar Dašić, koji se i sam bavio fudbalom, kaže za Radio Goraždevac i KoSSev da je u celu priču ušao sa najboljom namerom, te da je samo želeo da pomogne deci.

„Par puta smo igrali utakmice u Lapljem Selu i u Gračanici. Ja sam hteo da učestvujem tu i da im pomognem, jer roditelji decu ne bi pustili sa njima jer su to jako mladi momci, pa sam ja kao stariji hteo da im izađem u susret“, kazao je Dašić.

Osvrnuo se i na odlazak načelnika pećkog okruga kod predsednika FSKiM. Kaže da nije dobio poziv da mu se pridruži sa mladim fudbalerima.

„Bila je priča sa načelnikom da odemo kod predsednika FSKiM. Načelnik je otišao kod Uljarevića, nije obavestio mene lično, da jeste ja bih obavestio decu da i oni odu tamo i preuzmu opremu i sve što je bilo od pomoći“, kaže jedan od bivših igrača FK „Omladinac“, Aleksandar Dašić.

Za Radio Goraždevac i KoSSev govorio je i Nemanja Jovović, a kojeg su mladi volonteri takođe optužili da je jedan od onih koji je „želeo da preuzme klub“. On takođe tvrdi da je samo želeo da pomogne deci i usmeri ih na pravi put. Sa druge strane, kaže da nije želeo da bilo šta preuzima ili „otima“.

„Moja želja je bila, kao i želja Aleksandra Dašića da pomognemo toj deci. Jer deca koja vode grupu mlađe dece, uglavnom nisu punoletna i njihova je želja bila da im neko stariji pomogne. Dobronamerno sam ušao u tu priču da bih im pomogao, mislim da svojim znanjem, iskustvom i željom zaista mogu da pomognem ovim mladim momcima da podignu to na veći nivo. Ovaj posao koji oni rade, radi i većina mojih kolega sa kojima sam studirao – vode takve i slične grupe dece. Uspostavio bih kontakt sa njima i na taj način bih pomogao da i naša deca budu uključena u to. Moja želja nije bila da bilo kome preotimam ili preuzimam, već samo da pomognem“, tvrdi Jovović.

Kaže da, ukoliko im njegova pomoć nije potrebna, da mu onda „to ništa ne treba“.

„Takođe bih se ogradio od tih političkih stavova i mišljenja. Ja sam čovek iz sporta i želja mi je da svaku zdravu sportsku priču podržim“, podcrtao je Jovović.

Iako se na Fejsbuku pohvalio time da je preuzeo donaciju od predsednika FS KiM, Igora Uraljevića, za razliku od Dašića i Jovovića, načelnik Pećkog upravnog okruga, Milo Stevanović, nije želeo da prokomentariše optužbe začetnika fudbala u Goraždevcu.

On je kratko odgovorio da ne želi da daje izjave za „nazovi radio“, misleći na Radio Goraždevac.

FOTO:Radio Goraždevac

Sa druge strane, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, Igor Uljarević, kaže da je nakon što je video vest u medijima o tome da se dvadestak mladića iz Goraždevca samoorganizovalo i da su počeli da treniraju fudbal, odlučio da im izađe u susret i pokloni im pet lopti. Tvrdi i da je pozvao pozvao načelnika pećkog okruga, jer „nije imao koga drugog“.

„Nisam imao koga drugog, pa sam kontaktirao načelnika, pozvao sam ih da dođu kod mene u kancelariju u goste i poklonio im 5 lopti. Nije u pitanju klub, ni ti je u pitanju bilo šta drugo, nego samo inicijativno par momaka. Došli su ovde kod mene u Savez, jer ja generalno podržavam mlade u sportu odnosno tu decu, a pogotovo u sredini u kakvoj žive“, kazao je za Radio Goraždevac i KoSSev Uraljević.

Na konstataciju novinara da inicijatori ideje o oživljavanju fudbala u Goraždevcu nisu bili informisani od strane načelnika o donaciji, Uljarević kaže da će podržati sve koji se budu javili.

„Ništa drugo nije u pitanju, ja što se mene tiče ja ću da podržim i njih u koliko se oni jave. Ne zanima me politika uopšte, ideje je moja da pomognem svim ljudima odnosno toj deci koja može da se skupi u ovako vreme, a pogotovo njima dole da pomognem barem sa tih 5 lopti ili nije bitno čime“, dodao je Uljarević.

Uljarević je ujedno poručio da obavestimo fudbalske volontere u Goraždevcu da mu se jave, kako bi i njima pomogao.

„Pošto vi imate kontakt sa tim ljudim tamo, slobodno možete da im date broj telefona, neka se oni organizuju, neka dođu – tih 15, 20 dečaka, nikakav problem nije i njima ću da pomognem, jer je meni srce puno, kada vidim pogotovo u tim sredinama da deca hoće da se bave sportom“, kazao je.

Osim volontera, zamerke su imali i pojedini roditelji koji tvrde da njihova deca nisu učestvovala na poslednjem turniru u Kosovskoj Mitrovici, a na kojem je učestvovala ekipa iz Goraždevc. Kažu da su deca birana po političkoj osnovi.

Govoreći o drugom delu donacije FSKiM, Suzana Dimitrijević kaže da je, poslednji slučaj podele sportskih paketića „kap koja je prelila čašu“.

„Naši momci su održali sastanak, zbog toga što je on (načelnik okruga) otišao u Mitrovicu sa tri dečaka odavde da ih predstavi kako su oni iz FK Omladinac. Kasnije je bila utakmica u Mitrovici gde su sva deca bila, samo nije išao Milutin, Nikola Sih i Igor Kolašinac. Meni je mnogo žao zbog toga što se politika umešala u ovaj klub, ali nadamo se da će pravda da izađe na videlo. Moja deca će nastaviti da treniraju sa ovim momcima, a ako se bude načelnik pitao, onda nema šanse“ kaže Suzana.

Vasilije Srbljak, jedan od mladih fubalera kaže da se posle priloga Radio Goraždevca i Radija Kontakt Plus u novembru, javilo dosta ljudi sa željom da pomogne i da se sve to podiglo na neki zavidan nivo zbog kojeg se broj dece u klubu i povećao.

„Osećamo se iskorišćeno i poniženo. Nije lepo to što su uradili na takav način. Jednostavno su napravili pometnju u klubu i danas kada smo imali roditeljski sastanak, to više nije sport, to je sada politika, a mi ne želimo da se naš klub deli na dve političke partije, mi hoćemo samo da se bavimo sportom kao i do sad“, kaže Srbljak za Kossev i Radio Goraždevac.

On se nada da će roditelji uvideti „ko ima iskrene i časne namere“, a od čega, kako kaže, zavise planovi za dalji rad.

„Imamo sigurne donacije i ekonomski smo obezbeđeni. Planiramo da u bliskoj budućnosti sa nama uvedemo i nekog ozbiljnijeg člana, koji će da bude stariji od 18 i kome će roditelji moći da povere decu. U skladu sa tim finansijama želimo da plaćamo trenera koji će vikendom da dolazi iz Kosovske Mitrovice“, zakljušuje Srbljak.

Grupa mladih ljubitelja fudbala skoro svakog dana organizuje treninge potpuno besplatno za decu mlađu od 16 godina. Deca Goraždevca koja treniraju, opredelila su se na taj korak kako bi se odvojila od telefona i računara. Kažu da žele da vode zdraviji život.

Izvor :Radio Goraždevac i KoSSev

Comments

Pročitaj još