I Lajčak je adresa za porodice nestalih

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović predložio je danas da se porodice Srba i Albanaca, koje traže tela svojih nestalih članova porodica posle sukoba 1999. godine, obrate specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku kako bi se dobila dodatna podrška za proces potrage za nestalim osobama.

Odalović je FoNetu, posle okruglog stola u organizaciji Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu, predložio takav potez porodicama na obe strane, jer misli da se sa tog mesta mogu izvršiti “pozitivni pritisci”.

Ovaj proces je, nažalost, stao jer Priština uporno ne odgovara na naše zahteve, ne postupa po dogovorenim obavezama, koje smo usaglasili upravo u tom Briselu, istakao je Odalović.

Brisel je preuzeo tu važnu odgovornost i teret da u agendu, pored svih tema, stavi i pitanje nestalih osoba.

Mi nemamo u ovom trenutku ništa što smo dogovorili, a da nismo uradili, a u Prištini su na desetine naših zahteva za lokacijama i pretragama na tim lokacijama, predočio je Odalović.

Odalović je dodao da porodice Albanaca veruju da vlasti u Srbiji imaju informacije, kao što porodice Srba veruju da su informacije u Prištini.

Na današnji Međunarodni dan ljudskih prava, rekao je Odalović, to su najobespravljenije žrtve, a pored svega što im se dogodilo, sada se njihova tela kriju u znanim ili neznanim grobnicama.

Što se tiče Srbije, ponovio je Odalović, imamo apsolutnu podršku svih državnih organa i postupanje po svakom zahtevu koji je opravdan i smislen.

Verica Tomanović ispred Udruženja nestalih i kidnapovanih lica izjavila je da je rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih pre svega civilizacijsko i humanitarno pitanje i da su oni insistirali da i albanske porodice budu sa njima na današnjem skupu.

Oni nisu došli, a zvaničan odgovor nismo dobili. Smatram da je to nedopustivo u ovoj situaciji i insistiramo na tome da naše porodice budu sve zajedno u rešavanju zajedničkog problema, istakla je Tomanović.

Ona je najavila da će naredne nedelje delegacija Udruženja otići na sastanak u Prištinu, koji organizuju albanske porodice u potrazi za svojim članovima porodica.

Na svim redovnim sastancima i okruglim stolovima insistiramo na depolitizaciji ovog pitanja, ponovila je Tomanović.

Izvor: FoNet

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još