• Početna>
  • Vesti>

Berkovo: Muče muku sa koronom, bez vode za higijenu i piće

Porodica Mašić iz Berkova ima dete od dve godine i problem sa koronavirusom, Jelenu smo zatekli ispred svog dvorišta, u povratku iz ambulante. Život u ovakvim uslovima, bez vode za ličnu higijenu je gotovo nemoguć.

U ništa boljoj siutuaciji nije ni Radoman Jeremić koji na svom domaćinstvu ima puno stoke.

„Ovo bez vode je stvarno teško. Ja sam samac pa nekako istrpim ali ima ljudi sa porodicom, njima je još teže“, započinje priču za Radio Goraždevac Radoman Jeremić povratnik iz Berkova.

Sava Banjac, povratnik iz Berkova kaže da problem sa vodom traje mesecima ali da je dodatno otežao situaciju pojavom infekcije Kovidom 19.

„Šta je u pitanju, ne bih znao da odgovorim. Ceo jul pa do 20. avgusta, kada je najveća suša, mi nismo imali vodu. Trenutno je bez vode nas devet porodica tako da je to kriza“

Osim za ljude, problem nestašice vode je jako težak i za stoku. Povratnici se ovde snalaze kako umeju i znaju.

„Evo to je ta voda. Samo da sipam da vidite kako je žuta. Ovo je u stvari najbolja varijanta koju mi koristimo kao tehničku vodu, samo nije za piće i ishranu. Sudovi i sve ostalo peremo. Vidiš, ima uglja. Evo vidite ove prasiće, njima dajemo ovu vodu. Oni moraju da piju jer nemaju drugu“, kaže Radoman Jeremić.

„Sreća što imamo reku blizu. Odemo, napunimo posude sa vodom da imamo za dva-tri dana“, kaže Sava Banjac.

Radoman Jeremić kaže da su se obraćali brojnim institucijama ali da do nema izgleda da će im problem biti rešen.

„Ja sam istog dana zvao Privremeni organ opštine Klina, Božidara Šarkovića. Oni su pošto su znali za naš problem, rekli da će da pišu zahtev Kancelariji za Kosovo i Metohiju, da nam izađu u susret i nađu neko rešenje. Međutim, niko nas ne informiše i ja sam ga pozvao. On kaže da je budžet za ovu godinu potrošen. Koliko je to tačno ja se stvarno ne razumem ali meni je nelogično da budžet još u septembru mesecu bude potrošen“, kaže Radoman Jeremić.

U selu Berkovo kod Kline tokom procesa povratka izgrađena je 41 srpska kuća, ali u selu živi samo 12 porodica.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još