• Početna>
  • Vesti>

Sastanak Saveta za stabilizaciju: Poštovanje sporazuma, nastavak reformi, učešće u mehanizmima saradnje

Sve prethodne sporazume između Beograda i Prištine treba poštovati i u potpunosti sprovesti – jedna je od poruka sa sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova.

Ovaj sastanak održan je dan ranije, a razmatran je napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021. “Kosovo je obavestilo sagovornike o svojoj nameri da podnese zahtev za članstvo” – navodi se takođe u saopštenju nakon ovog sastanka.

“Strane u razgovoru su se složile oko potrebe da se reforme nastave, što podrazumeva sprovođenje druge faze Evropske reformske agende, i dalje građenje na temelju dosadašnjih dostignuća Kosova. Ovo zahteva povećanu usredsređenost svih političkih aktera, jačanje administrativnih kapaciteta i efikasnu koordinacionu strukturu u okviru kosovskih institucija” – stoji u saopštenju iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu. 

Dodaje se i da su učesnici ponovili važnost liberalizacije viznog režima za građane na Kosovu, podsećajući da je odluka o predlogu i dalje na razmatranju u Savetu. 

Navodi se i da što se tiče Komora Specijalnog suda “stranke cene saradnju kosovskih vlasti”. 

“Strane su se složile oko potrebe za kontinuiranom posvećenošću Kosova, u punoj saglasnosti sa sopstvenim pravnim okvirom i međunarodnim obavezama, uz istinske napore da se garantuje vladavina prava, kao i osnovne slobode, pravda i rad na pomirenju” – dodaje se u saopštenju. 

Ocenjeno je i da je zvanična Priština “konstruktivno angažovana” u dijalogu sa Beogradom. 

“Na sastanku je naglašen značaj konstruktivnog angažovanja u dijalogu u kojem posreduje EU u cilju pregovora i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od ključne važnosti kako bi i Kosovo i Srbija napredovali na svom evropskom putu. Sve prethodne sporazume treba poštovati i u potpunosti sprovesti”.

“Strane su se složile o važnosti aktivnog i konstruktivnog učestvovanja Kosova u mehanizmima regionalne saradnje, naročito u Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kako je usvojeno na Samitu u Sofiji 2020. godine, kao i da Kosovo u potpunosti iskoristi prednosti Ekonomskog i investicionog plana koji će podstaći dugoročni razvoj regiona, održivi oporavak, zdravstvenu otpornost i zelenu i digitalnu tranziciju, a pomoći će i da se napreduje na evropskom putu” – dodaje se. 

Sastankom je predsedavao kosovski premijer, Aljbin Kurti. U delegaciji sa Kosova bili su zamenik premijera Besnik Bisljimi i ministarka Donika Gervala, ministri Hekuran Murati, Dželjalj Svećlja, Ljiburn Aljiu i zamenica ministra Nita Šalja. Delegaciju EU predvodio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, a učestvovao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, gospodin Oliver Varhelji, koji je predstavljao Evropsku komisiju.

Izvor Radio Kontakt Plus

foto Kim

Comments

Pročitaj još