• Početna>
  • Vesti>

SAD označile 13 Srba s Kosova za pripadnost koruptivnim mrežama

Američko ministarstvo finansija objavilo je ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama. Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova  i troje iz Salvadora.

Odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Džoa Bajdena 13818 – koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Ministarstvo finansija SAD, takođe, ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist.

Zvaničnik američkog Ministarstva finansija Andrea M. Gacki rekao je da međunarodni organizovani kriminal i korupcija idu ruku pod ruku s velikim destabilizirajućim posledicama na vladavinu prava i demokratije.

Istakao je da će američko ministarstvo nastaviti sa snažnom borbom da razbije veze između međunarodnog kriminala i korupcije, posebno onih koji upravljaju javnim sredstvima.

Kako se navodi u saopštenju, strategija SAD u borbi protiv korupcije, objavljena 6. decembra, ističe značaj za nacionalnu bezbednost povezanosti korupcije, kriminala i drugih sličnih nelegalnih aktivnosti.

Ističe se da su organizovani kriminal i korupcija često povezani, da destabilizuju civilno društvo, da štite javne službenike od procesuiranja, i podrivaju poverenje građana u demokratske institucije.

Ministarstvo finansija SAD označilo je Zvonka i Žarka Veselinovića, Milana Radojičića, Željka Bojića,  Marka Rošića, Andriju Bojića, Srđana Vulovića, Milana Mihajlovića, Miljana i Miljojka Radisavljevića, Radovana Radića, Sinišu Nedeljkovića i Radula Stevića.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su sankcije, koje su uz Srbe sa Kosova, uvedene protiv pojedinaca i entiteta iz nekoliko zemalja Evrope, u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju, koji se održava ove nedelje u Vašingtonu.

Vučić: Neću da ulazim dok ne vidim šta stvarno piše, ukoliko postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Srpska napredna stranka dobijala novac od Veselinovića, srpski predsednik Aleksandar Vučić je rekao :

“Dobio sam danas neformalni izveštaj od američke ambasade. To je neformalno, dakle, šta su uradili. Moram da ih razočaram. Ni dinara nam nisu dali niko od Veselinovića, što se tiče naše stranke. Kome su? Ne znam. Jer mi smo podneli vrlo dobar izveštaj i stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini. Dakle, to su naši osnovni izvori. Nikakve potrebe nema za bilo kakvim donacijama, za bilo kakvim novcem, na bilo koji način”. 

Vučić je dalje dodao da su “oni njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu”.

“Na kraju će se ispostaviti da ih optužuju zbog toga što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar, i neću da ulazim dok ne vidim šta stvarno piše. I ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati” – dodao je srpski predsednik. 

Navodi i da se “plaši” “da ćemo takav papir da dobijemo za, uskoro, neke u regionu na mmnogo višim funkcijama”. 

“Pa hoćemo li tako da reagujemo? Da sačekamo da vidimo. Sve što je dobijemo, sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio krivično delo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provere. U potpunosti” – rekao je predsednik Srbije.

Kurti i Osmani podržali sankcije

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pozdravio odluku SAD da se uvedu sankcije Zvonku Veselinoviću i “organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje na severu Kosova”.

“Odgovorni za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava, slobodu i dobrobit građana”, napisao je Kurti na svom Facebook nalogu. Prema njegovim rečima, organizovani kriminal predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i prioritet Vlade Kosova je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da  su kosovske institucije u potpunosti posvećene vladavini zakona i da će sarađivati sa SAD kako bi osigurale da region ne postane utočište za kriminalne grupe.

Izvor: Radio Mitrovica sever, RTS, N1, RSE, Kosovo online, Kossev

Foto: Rojters, Andrew Kelly

Comments

Pročitaj još