• Početna>
  • Vesti>

Medicinski fakultet: Više od pola veka kvalitetnog obrazovnog i naučnog rada

Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini čije je sedište sada u Kosovskoj Mitrovici, ovog decembra obeležio je 52 godine postojanja i rada. Fakultet se u periodu dužem od pola veka neprekidno razvijao.  

“Podizan je  sa mnogo pažnje uz stalno prisutnu želju da se učini moćnijim, jačim, stručnijim i lepšim. Danas je to, posle brojnih teških iskušenja, ustanova u fazi kadrovske, nastavne i finansijske stabilnosti” rekla je povodom godišnjice dekanica prof.dr Tatjana Novaković, istakavši da to stvara uslove za postavljanje novih ciljeva u sledećem ciklusu razvoja.

Centar za naučno – istraživački rad je osnažen  kadrovski, laboratorije su opremljene savremenim aparatima, (biohemijskim analajzerom, laboratorijskim aparatom “elizom”, frižiderom za čuvanje uzoraka na određenoj temperaturi), čime se stvaraju uslovi da se doktoranti Medicinskog fakulteta, a i svi nastavnici i saradnici koji žele, bave naučno-istraživačkim radom.

U ovoj godini uspešno je završena akreditacija ustanove za sedam studijskih programa koji se izvode na fakultetu. Nacionalno telo za akreditaciju, reakreditovalo je četiri već postojeća studijska programa i tri nova na strukovnim studijama, koji će naredne godine upisati 90 brucoša.

Klinika za stomatologiju je opremljena sa četiri nove moderne stomatološke stolice. Izradom projekta za dogradnju aneksa na zgradi fakulteta, u kome će biti posebno izdvojene stepenice i lift i sklapanjem ugovora sa investitorom, stvoreni su uslovi da ova klinika i fizički bude potpuno odvojena.

Novaković kaže da je sigurna sam da će Medicinski fakultet uvek biti sposoban da pamti svoja dostignuća i vrednosti, ali i da nastavi da stvara i razvija se u modernu, priznatu i referentnu visokoškolsku ustanovu.

Vitošević: Naučne istine i  saznanja mi ugrađujemo u naše živote

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, kaže da je Medicinski fakultet u usponu. Kaže da ga krasi  stručan kadar,  ali i odlični studenti koji obećavaju da će nastaviti tradiciju očuvanja i unapređenja kvaliteta nastave.

“Univerzitet je jedino mesto gde postoji obrazovanje u nivoima i gde postoji nauka u nivoima koji nisu dostižni za obične građane. Te naučne istine i ta naučna saznanja mi ugrađujemo u naše živote. Koliko iskrenih životnih puteva je ovde upleteno, to je posebna priča. Ja samo mogu da konstatujem sa zadovoljstvom, da podmlađivanjem kadrova i ovim mladim ljudima koje imamo, omogućujemo našem fakultetu i čitavom Univerzitetu da ostane ono što jeste” rekao je rektor.

Izrazio je želju da svi doktoranti za pet ili sedam godina budu deo kolektiva Medicinskog fakulteta.

“Mi polako postajemo regionalni lider u obrazovanju i nauci. Među doktorantima imamo i dosta stranih državljana, ali ono što je najvažnije je da su profesori našeg fakulteta, osposobljeni, dakle kompetentni da predaju na svim nivoima akademskih studijskih programa”, istakao je  Vitošević.

Mitić: Obrazovanje i nauka, neodvojivo jedno od drugog

Medicinski fakultet je ove godine upisao 35 studenata sa visokim prosečnim ocenama na doktorske studije, što je za 12 više u odnosu na prošlu generaciju.

Prof. dr Nebojša Mitić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta, ne krije zadovoljstvo što ima mladih koji će naslediti generacije odličnih nastavnika.

“Ja sam na fakultetu od 1977.godine, što kao student, što kao predavač, šest godina kao dekan. Bilo mi je zadovoljstvo da vodim ovaj fakultet, zadovoljstvo mi je što sam još uvek ovde. Gledajući iz drugog ugla, mi ne možemo zaustaviti vreme i nama se bliži istek karijere. Doći će dan kada budemo morali da odemo sa ovog fakulteta i drago mi je kada vidim ovako mladu populaciju, kada vidim ovu sjajnu decu ovde, koja ostaju i koja će nastaviti da rade ono što smo mi sve ove godine” rekao je prof. Mitić.

Ističe da je neprocenjivo  raditi sa mladim, talentovanim ljudima.

“Pored godina koje imam i pored čitavog životnog iskustva koje se zgomilalo čovek ne može da prizna sebi da ima godine koje ima, jer kad si s mladima ti, ostaješ nekako na njihovom nivou. Imam utisak da pored njih ne mogu da ostarim. Kada si sa njima onda si njihov, deo njih i zaboraviš na godine” navodi prof. Mitić.

 Smatra da svaki student koji se odluči za doktorske studije, već u perspektivi vidi sebe na nekom mestu na fakultetu. “Kao nastavnika, kao nekoga ko će raditi sutra sa nekom mlađom generacijom od sebe. To jeste lep posao, divno je raditi sa mladima, mislim da nema lepšeg posla. Obrazovanje i nauka, to je neodvojivo jedno od drugog”, navodi prof. Mitić.

Medicinski fakultet koji je rad započeo 4. decembra 1969.godine. Trideset godina kasnije, juna 1999. godine biva privremeno izmešten iz svog sedišta u Prištini u Kruševac.

Od 01. septembra 2002. godine Medicinski fakultet u Prištini se vratio na prostor Kosova i Metohije i za privremeno sedište određena je Kosovska Mitrovica.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još