• Početna>
  • Vesti>

Putni dokument: Lična karta, pasoš ili izvod iz matične knjige rođenih

Jarinje Jarinje

Tehničkim briselskim Sporazumom o slobodi kretanja 2011. između Beograda i Prištine dogovoreno je da se na prelazima kao dokument koristi lična karta.

Sam sporazum nije u punoj meri primenjivan po njegovom potpisivanju, pa su građani koji poseduju pasoše Republike Srbije, pored kopnenih prelaza, mogli da ih koriste  i na prištinskom aerodromu, što danas nije slučaj.

Ivana iz Severne Mitrovice kaže da na prelazima koristi ličnu kartu, dok njena maloletna deca prelaze sa izvodom iz matične knjige rođenih.

“Na izvodu bi trebalo da bude i fotografija koja je overena, da se to potvrdi, mada ne prave problem i ako nemate fotografiju, ali mora dete da ima izvod” kaže Ivana.

Navodi da njeno troje dece poseduje pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

“Te pasoše koristimo da bismo ušli u zemlje regiona, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Deca ne mogu da pređu bez pasoša, dok mi odrasli ulazimo bez problema sa ličnim kartama” kaže ona.

Međutim, kaže da  ne zna sa kojim dokumentom bi njena deca mogla da uđu sa Kosova u Severnu Makedoniju.

“E to već ne znam. Nikad nisam probala da sa Kosova odem u Severnu Makedoniju. Ne znam kako ide ta procedura” kaže ona.

Igor Marković, politikolog NVO “Aktiv” u Severnoj Mitrovici koji se bavi praćenjem implementacije briselskih sporazuma kaže da kakvi god da su dogovori postignuti između Beograda i Prištine oni su žrtve konstruktivne dvosmislenosti.

“Sve što je potpisano je napisano na taj način da obe strane mogu na sebi svojstven način da tumače ono što je potvrđeno. Tako i sa tehničkim sporazumom potpisanim 2011. koji se bavi slobodom kretanja, koji na neki način jeste definisao kretanje sa Kosova u Srbiju i obrnuto, ali ni 10 godina kasnije još uvek nismo sigurni” kaže Marković.

Navodi da se lične karte koje  izdaju policijske uprave Republike Srbije sa Kosova izmeštene u centralnu Srbiju, priznaju samo na Jarinju i Brnjaku.

 “Postoji neformalna praksa da se na Jarinju i Brnjaku može preći s tim dokumentom, ali to nije uvek slučaj. Ja sam prisustvovao u nekoliko navrata situacijama gde se od vlasnika tih ličnih karata na kosovskoj strani tražena kosovska lična karta” navodi.

Marković kaže da  ulazak u Severnu Makedoniju preko Kosova nije definisan uredbom.

“Na primer ako maloletni građanin sa prebivalištem u Severnoj Mitrovici želi da pređe kosovsko – makedonsku granicu, trebalo bi da ima izvod sa fotografijom, ali se ne kaže od strane koga izdat”.

Što se tiče građana zemalja zapadne Evrope koji na Kosovo ne dolaze preko Srbije, oni nemaju mogućnost da se u zemlje čiji su državljani, vrate preko Srbije.

“To je nemoguće. Zato što je to po zakonima Republike Srbije nelegalan ulazak na teritoriju Srbije” kaže Marković.

Kada su u pitanju vozačke dozvole, Marković kaže da su one međusobno priznate, ali da to ne važi za one koje izdaju izmeštene policijske uprave sa Kosova i da one važe neformalno samo na teritoriji četiri opštine na severu.

“Ukoliko osoba vozi sa tablicama iz centralne Srbije (južno od Ibra prim.aut), a ima vozačku dozvolu izmeštene policijske uprave, automobil će biti predmet zaplene” kaže Marković.

U Sporazumu o slobodi kretanja, navodi se da će svaka strana preduzeti sve neophodne mere da omogući stanovnicima druge strane da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge, koristeći vozačke dozvole koje su izdale njihove vlasti.

Izvor, foto (Jarinje): Radio Mitrovica sever i Kim

Comments

Pročitaj još