Lekari: Zašto je važna preventivna vakcinacija dece?

Vakicna je najbrža, najefikasnija i najekonomičnija mera za prevenciju bolesti, oboljevanja i smrti od teških zaraznih bolesti. Vakcina predstavlja simulaciju infekcije koja pospešuje organizam da stavara antitela. Ovako objašnjavaju lekarski stručnjaci značaj ove tekovine civilizacije.

Vakcinacija je preventivna mera kojom se smanjuje broj osoba zaraženih od infektivnih bolesti. U prošlosti je zabeležena velika smrtnost stanovništva od različitih zaraznih bolesti poput kuge, velikih boginja, tuberkuloze, španske groznice… Zahvaljujući otkriću vakcine, većina zaraznih bolesti je izlečiva i nije smrtonosna.

Lekari Domova zdravlja Gračanica, Kosovo Polje i Leposavić govorili su o značaju vakcinacije na debati koju je organizovao Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) iz Gračanice.

“Vakcinacija je jedna jako korisna zdravstvena mera kojom su sprečene mnoge zarazne bolesti, kojom se produžio životni vek stanovništva”, kazao je dr Siniša Rašić internista Doma zdravlja Gračanica.

Zakon o javnom zdravlju Republike Srbije, kojim se rukovode i zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu, previđa 11 obaveznih vakcina za decu, a postoje i one koje su samo preporučene.

Imunizacija dece se sprovodi na osnovu kalendara o imunizaciji koji svaki Dom zdravlja ima. Redosled davanja vakcina se određuje na osnovu uzrasta.

“To su (vakcine) za tuberkulozu, za difteriju, tetanus, pertusis odnosno veliki kašalj, hemofilus B, pneumokoku i MMR za morbile, rubeolu i zauške, kao i protiv hepatitisa B”, kazala je pedijatar Ljiljana Vukadinović, inače upravnica Doma zdravlja Leposavić.

Dete ne sme da primi vakcinu u slučajevima kada je bolesno, odnosno, kada ima privremene kontraidikacije, objasnila je dr Vukadinović i dodala da je nakon ozdravljenja obavezno primanje vakcine, uz konsultaciju sa pedijatrom.

“Pedijatar odlučuje o trenutnim stanjima. Međutim, ukoliko postoje trajne kontraindikacije, ne odlučuje samo pedijatar koji vodi dete i vrši imunizaciju, nego stručni tim na nivou Zavoda za javno zdavlje koji se sastoji od više lekara: pedijatra, alergologa, imunologa, neurologa, u zavisnosti od bolesta deteta, i onda je to neka trajna indikacija za neku vakcinu”, kazala je Vukadinovićeva.

Međutim, kako su objasnili lekari, neke vakcine se primaju samo u određeno vreme, poput one protiv tuberkuloze koja se prima u prvih godinu dana života deteta, ali i protiv HIV-a koja se daje do pet godina. Kada istekne predviđeni rok za pojedine vakcine, imnuzacija nema nikakvog efekta, objašnjavaju pedijatri.

Međutim, kao i svaki lek, tako i vakcina ima određena neželjena dejstva, ali ne i kontraindikacije, kažu lekari.

“Obično su to blaga neželjena dejstva, kao što je temperatura, bol, otok na mestu uboda, plač, mada mogu da se jave i veoma, veoma retko, i teže kao što je, na primer, preosetljivost na neku komponentu vakcine – anafilatički šok, konfulzija. Mada, ja radim već dvadeset godina i do sada nisam videla neku težu reakciju”, kazala je dr Vukadinović.

MMR vakcina koja se daje deci radi sprečavanja morbila, rubeole i zaušaka, poslednjih godina izaziva pažnju i negativne reakcije pojedinih roditelja, pa se neki odlučuju i da ne vakcinišu dete ovom vakcinom. Učesnici u današnjoj debati, lekari specijalisti, kažu da su roditelji u zabludi i da ne bi trebalo da se rukovode neproverenim informacijama sa društvenih mreža i interneta.

“Treba da prime vakcinu, ne postoji apsolutno nijedan razlog da je ne bi primili. Imam utisak da roditelji previše čitaju ono što ne bi trebalo da čitaju jer ne znaju suštinu. Studije su pokazale da ne postoji apsolutno nikakva povezanost između MMR vakcina i autizma”, kazala je dr Zorica Jovanić.

“Veliki je procenat vakcinacije, osim u slučaju MMR-a, i tu ima, ali ga odlažu, čekaju. Ne znam gde čitaju i šta čitaju, ali čekaju da dete progovori, prohoda. Ne dolaze u onom uzrastu kada je optimalno. Mi ih pozivamo i pokušavamo da ih razuverimo. Ja sam bila i na nekim predavanjima, seminarima. Izašlo je puno studija gde je istraživan uticaj MMR i nije dokazana nikakva povezanost sa autizmom”, dodala je dr Vukadinović.

Vakcinacija protiv kovida-19

Na debati je bilo reči i imunizaciji stanovništva protiv kovida. Dr Rašić iz Doma zdravlja Gračanica je kazao da se proces imunizacije stanovništva centralnog Kosova odvija dobro.

“Imamo oko 65 % vakicnisanih naših korisnika. Što se tiče samih vakina, u opticaju su sve tri vrste, u narodu poznate kineske vakcine, vakcine koje u sebi sadrže DNK viruse – to je Astra zeneka i Sputnjik V i treća vrsta vakcina su svakako vakcine koje sadrže u sebi Ribonuklinsku kiselinu, odnsnosno Mesindžer RNK, a to su Fajzerova vakcina, a od skora i Moderna”, kazao je on.

Govoreći o prisustvu straha i nepoverenju kod dela građana kada su u pitanju vakcine, posebno one sa RNK, dr Rašić je rekao :

“Sve vakicne su prošle tri faze ispitivanja. U toku je četvrta faza ispitivanja vakcina. U narodu se priča da vakcine imaju neželjena dejstva. Sve vakcine, svaki lek može da ima neželjena dejstva, ali ne postoje apsolutno kontraindikacije za primenu vakcina protiv kovid-19 infekcije, izuzev ako je osoba alergična na neku od komponenti vakcina”, istakao je on.

Lekari su govorili i o vakcinacij dece protiv kovida, antivakserkom lobiju, ali i svojim kolegama koji ne preporučuju imunizaciju.

Današnja debata pod nazivom “Važnost preventivne imunizacije dece” realizovana je u gračaničkom Centru građanske energije uz podršku UNICEF-a i Ambasade Luksemburga.

Izvori foto: Kim

Comments

Pročitaj još