• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Zabrinjavajući razvoj situacije na Zapadnom Balkanu

epa07478242 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference ahead of NATO Foreign ministers meeting at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 01 April 2019. NATO Foreign Ministers will meet in Washington D.C. later this week to mark the seventieth anniversary of the Alliance. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Šef NATO-a rekao je da je Zapadni Balkan važan region za NATO i Evropsku uniju, ali da “prisustvujemo zabrinjavajućem razvoju situacije”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se region Zapadnog Balkana nedavno suočio sa porastom tenzija.

“Zapadni Balkan je srce Evrope. To je važan region za NATO i Evropsku uniju. Prisustvujemo zabrinjavajućem razvoju situacije. Brine nas retorika podele u Bosni i Hercegovini, a i dalje postoje tenzije između Beograda i Prištine”, ocenio je Stoltenberg na sastanku ministara NATO u letonskoj Rigi.

On je dodao da “reforme stagniraju, a strani akteri su povećali svoj maligni uticaj”.

“U isto vreme, ne možemo da zaboravimo da smo mnogo toga uradili od devedesetih do danas. Okončani smo brutalne ratove, a neke države u regionu su se učlanile u Evropsku uniju i NATO. NATO i EU rade zajedno za dobrobit regiona, posebno na Kosovu i u BiH”, naveo je Stoltenberg.

Izvor: RTS

Foto: EPA-EFE/Olivier Hoslet

Comments

Pročitaj još