• Početna>
  • Vesti>

Stano: I Beograd i Priština da dozvole zvanične posete

Foto: N1

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Srbiju, da ponovo razmotri odluku kojom je zabranjena poseta ministra privremenih institucija u Prištini opštinama Medveđi, Preševu i Bujanovcu. “Poseta kosovskih ministra je najavljena u skladu sa dogovorom i nema razloga da se ne dopusti. Pozivamo Srbiju da razmotri svoju odluku i dozvoli posete koje su prijavljene na odgovarajući način”, poručio je Stano .

U Briselu navode da je ova poruka EU identična poruci koja je prošle nedelje upućena Prištini i kojom se traži da se direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, dozvoli ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

“Očekujemo od obe strane da u potpunosti primenjuju sve postignute dogovore uključujući i sporazum o zvaničnim posetama”, dodaje Stano.

On podseća da su zvanične posete važan deo normalizacije odnosa između Srbije i Kosova jer daju priliku za više “interakcije i komunikacije” među stranama

Portparol EU zaključuje da posete moraju biti realizovane tako da podržavaju podržavaju proces normalizacije ili doprinose radu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj je izjavio danas da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.

Izvor: Tanjug

foto N1

Comments

Pročitaj još