• Početna>
  • Vesti>

Preminula 53 pacijenta, koronavirus potvrđen kod još 2.180 osoba

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.180 osoba, od testiranih 16.034 uzorka. Od posledica zaraze preminule su 53 osobe. Na respiratorima 191 pacijent.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.257.025 pozitivnih slučajeva, testirano je 6.830.241 osoba. Od posledica infekcije preminulo je 11.744 kovid pacijenata a procenat smrtnosti je 0,93.

Epidemijska situacija u zemlji je nešto povoljnija, smanjuje se broj novoobolelih i pacijenata na bolničkom lečenju, ali je i dalje veliki broj preminulih.

Novu opasnost predstavlja i novi soj koronavirusa – omikron koji se približava našoj zemlji – stigao je u Austriju zbog kojeg epidemilozi u Srbiji traže podizanje mera na viši nivo. 

Direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović kaže za RTS da će se na današnjoj sednici Kriznog štaba razmatrati trenutna epidemijska situacija koja, ističe, zahteva ozbiljan pristup. Ocenjuje da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera. Ipak, ističe da će ta opcija biti razmatrana na današnjoj sednici, jer ulazimo u period godine u kojem ima mnogo proslava, praznika, slava.

Dodaje da će tema sednice biti i novi soj koronavirusa – omikron, kao i mere koje treba preduzeti.

Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je za RTS da se još uvek malo toga zna o omikronu – novom soju koronavirusa, ali da podaci ukazuju da ne izaziva težu kliničku sliku i da postojeće vakcine sigurno u nekoj meri štite od njega.

Zbog omikron soja pooštrena je kontrola na aerodromima na graničnim prelazima, prvenstveno na aerodromima.

“Putnici koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja upućuju se na lečenje ukoliko su pozitivni, a ukoliko su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Istakao je da dosad nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još