• Početna>
  • Vesti>

Haški sud odbio uslovno puštanje Tačija zbog mešanja u sudski proces i straha za svedoke

Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn, a prenelo Kosovo onlajn.

Jedan od razloga za odbijanje vezan za mešanje u sudski proces na Kosovu, gde je bilo optužbi da je Kosovska obaveštajna agencija imala dva agenta koji su se predstavljali kao svedoci kako bi dali lažne iskaze, piše Insajderi, a prenosi Kosovo onlajn.

Navode se i veze političkih protivnika bivšeg predsednika Hašima Tačija sa terorističkim organizacijama, ponašanje čelnika Udruženja ratnih veterana OVK, uključujući i letošnje izjave v.d. predsednika te organizacije Fatona Kljinakua.

Drugi razlog za odbijanje da se Tači brani sa slobode vezano je za nesigurnost i strah svedoka u predmetu.

“Svedoci ne moraju biti fizički povređeni da bi bili zastrašeni. Čak i izgledi za oslobađanje optuženih na Kosovu stvaraju strah i nesigurnost kod svedoka u ovom slučaju”, navodi se u dokumentima haškog suda, prenosi Kosovo onlajn.

Još jedan od razloga koji koristi ovaj sud u odbranu svoje odluke je fotografija Tačija sa bivšim direktorom kosovske policije Rašitom Ćalajem.

Podsetimo, Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U optužnici se ističe da su žrtve mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još