Preminule još 54 osobe, nova 2.272 slučaja zaraze

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.272 osobe, od testiranih 16.858 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su 54 osobe. Na respiratorima je 199 pacijenata.

Padaju epidemijski brojevi u Srbiji, međutim, pitanje je dana kada će novi soj koronavirusa omikron stići u našu zemlju.

Krizni štab zasedaće sutra kada bi trebalo da bude doneta i odluka o zimskom školskom raspustu.

Ministar Zlatibor Lončar je zamolio sve za malo strpljenja, da se ne izlazi sa preuranjenim informacijama o novom soju koronavirusa.

“Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod pi-si-ar testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se dobija vakcinacijom do sada”, kaže za RTS Lončar. 

Specifičnost varijante virusa omikron jeste da ima 50 mutacija i pretpostavlja se da nas postojeće vakcine dovoljno štite, ali treba sačekati potpune informacije, rekla je za RTS profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović.

Jovanovićeva je rekla da prema podacima istraživanja “Sinofarm” vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, iako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile “Sinofarm” vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još