Petković sa Bocan-Harčenkom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan – Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, kako kaže Petković, preti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

“Zbog opstrukcije Prištine, nije bilo uslova za direktne razgovore dve delagacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom” rekao je Petković.

On je ukazao i na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike, što je u isto vreme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini.

Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što pre zaustavi serija opstrikcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vreme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Petković je istakao da će bratske veze dva naroda, kao i odnos suštinskog razumevanja i poverenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa naših država.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments