• Početna>
  • Vesti>

Dečji funkcionalni fitness “028” – uz igre i vežbe do pravilnog razvoja mališana

Petina stanovništva Srbije je gojazna, tj. ima prekomernu telesnu masu. Sve je veći broj gojazne dece. Gojaznost u dečjem uzrastu dostigla je epidemijske razmere u XXI veku, bez obzira na to da li se radi o razvijenim zemljama ili onima koje su u tranziciji.

Višak kilograma se uglavnom stvara zbog nezdrave ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Ukoliko se gojaznost javi u detinjstvu ili u periodu adolescencije, postoji velika verovatnoća da će osoba kada dođe u odraslo doba imati povišeni krvni pritisak (hipertenzija), šećernu bolest (dijabetes), deformitet kičme ili neko drugo oboljenje.

Mitrovički Dečji funkcionalni fitness “028”, nastao je 2018. godine, u želji da se obrati posebna pažnja na razvoj mališana, kroz raznovrsne aktivnosti koje pruža ova školica sporta.

Veoma je važno da se deca bave bilo kojim sportom, jer on doprinosi razvoju fizičkih, mentalnih i intelektualnih sposobnosti, kaže za Radio Kontakt Plus trener Milica Božović.

„U Mitrovici ne postoji ništa slično ovome. Videli smo pre tri godine na Instagramu da postoje školice sporta u Beogradu, to nam je delovalo zanimljivo, pa smo želeli i mi da probamo to da napravimo. Ispostavilo se da je sve ovo zanimljivo i deci i roditeljima, tako da sada imamo dosta članova“, počinje razgovor Milica.

Ona i njene kolege se trude da sa decom rade na testiranju izdržljivosti, snage, koordinacije i fleksibilnosti.

„Poenta naših treninga jeste da kroz igru i zabavu deca steknu motoričke i koordinacione sposobnosti, te da se postepeno upoznaju sa osnovnim sportovima u kojima se koristi lopta, kao i sa gimnastikom i atletikom. Cilj nam je da im bude zanimljivo, da kroz igru i zabavu zavole sport i zdrav način života“, objašnjava Milica.

Školica sporta trenutno ima oko 70 članova, podeljenih u četiri grupe.

„Prva grupa je za mališane od tri do šest godina, sledeća grupa obuhvata decu starosti od šest do osam godina, treća grupa je za decu od osam do 12 godina, a u četvrtoj grupi su naši najstariji članovi koji imaju od 12 do 16 godina“, dodaje Milica.

Treninzi traju sat vremena. Trener tvrdi da deci odgovara to što je svaki trening drugačiji i dodaje da im to “drži” pažnju, te da im je zanimljivo.

„Na treninzima radimo osnovne vežbe za brzinu, snagu, izdržljivost, fleksibilnost, ravnotežu… Bavimo se gimnastikom i atletikom, a radimo sa decom i kada su u pitanju tehnike hodanja, trčanja i skakanja. Radimo i CrossFit, koji je glavni deo našeg treninga. To je spoj kardio vežbi i vežbi za ojačavanje mišića. Deca dižu tegiće maksimalne težine dva do četiri kilograma, ali to je minimalno, jer su treninzi prilagođeni njima. Na kraju svakog treninga imamo takmičarsku igru, koja podstiče timski rad i duh kod dece“, kaže Milica.

Mesečna članarina je 2.000 dinara, za ukupno 12 treninga.

Dečji funkcionalni fitness “028” nalazi se u neposrednoj blizini Gradske kafane “Princip” u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor Radio Kontakt Plus

Foto: Dečiji fitnes “028”

Comments

Pročitaj još